Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je Popeleční středa, křesťanům začíná čtyřicetidenní půst

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 26. února 2020 2:39
Dnes je Popeleční středa, křesťanům začíná čtyřicetidenní půst

Ilustrační foto: udílení popelce v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora v Praha (2015)
Autor: farnostsalvator.cz

Praha - Dnešní Popeleční středou začíná křesťanům čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Období přípravy na největší křesťanské svátky přichází po masopustu. Lidé by měli v jídelníčku vynechat maso nebo se vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Smyslem půstu, který zná nejen křesťanství, ale i judaismus a islám, je duchovní očista.

Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš" nebo "Obraťte se a věřte evangeliu." Název popelec pochází z 10. století, kdy se udílel kajícníkům na znamení pokání. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím.

V katedrále sv. Víta v Praze bude dnes od 18:00 sloužit mši kardinál Dominik Duka. Popelec bude možné přijmout ale i při ranní mši od 07:00, k udílení popelce může přistoupit každý. V pražské arcidiecézi patří k zajímavým událostem na Popeleční středu Popelec umělců v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. Jde o setkání, které se ve studentském kostele poprvé uskutečnilo v roce 1996 a navazuje na západoevropskou tradici vzniklou před sto lety v Paříži při bohoslužbách za umělce padlé během první světové války.

Program bude mít i letos tři části. Od 17:30 se v sakristii kostela koná scénická meditace v podání Lucie Trmíkové, Martina Dohnala a Bohdana Holomíčka s názvem Reynek/Slova a obrazy z Petrkova. Tamní farář Tomáš Halík bude od 19:00 sloužit mši s udílením popelce a ve 20:30 bude odhaleno kyvadlo architekta Josefa Pleskota zavěšené doprostřed hlavní lodi nad hlavami návštěvníků bohoslužeb.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)