Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda uzavřela školy a veřejné akce. Nebudou se konat bohoslužby pro více jak 30 osob

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 10. března 2020 10:55
Vláda uzavřela školy a veřejné akce. Nebudou se konat bohoslužby pro více jak  30 osob

miskroskopické zobrazení viru SARS-CoV-2
Autor: www.wikipedie.org

Praha - Česko přijímá další mimořádná opatření v boji proti novému typu koronaviru. Jak uvádí server iRozhlas.cz od úterního večera se nesmí konat soukromé ani veřejné akce nad 100 lidí. Ve čtvrtek pak vláda vyhlásila výjmečný stav s řadou dalších opatření a snížila počet lidí při hromadných akcích na maximálně 30 osob. Týká se to i náboženských shromáždění. Od středy pak zůstanou zavřené základní, střední a vyšší odborné školy. Oznámil to v úterý dopoledne premiér Andrej Babiš (ANO).

Česko mělo k pondělnímu večeru 40 potvrzených případů nákazy, v úterý večer pak již 63, jak uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jedním z nakažených je pražský taxikář, u kterého nebyl jasný zdroj infekce.

Italský premiér Giuseppe Conte podepsal dekret, na jehož základě od noci na úterý platí v celé Itálii tvrdá omezení pohybu i zákaz hromadných akcí včetně svateb a pohřbů. Jen během úterý zemřelo v Itálii na nákazu 168 lidí zejména staršího věku.

Katolicí vyzvali nachlazené k ohleduplnosti. Na Slovensku dočasně povolili přijímání na ruku. 

Katoličtí biskupové pak již minulý týden vyzvali věřící v karanténě, s podezřením na nákazu novým typem koronaviru i s příznaky nemoci dýchacích cest, aby se neúčastnili bohoslužeb. Stejně mají postupovat kněží. Lidé by se také měli vzhledem k šířící se nákaze řídit pokyny státních úřadů. Na webu to uvedla Česká biskupská konference (ČBK), která sdružuje tuzemské katolické biskupy. Po vydání zákazu veřejných shromáždění s účastí více jak 100 osob vyzvala ČBK k dělení bohoslužeb tak, aby na žádné z nich nebylo více než 100 lidí. Katoličtí věřící mohou také svou nedělní povinnost mše svaté splnit poslechem přenosu bohoslužby v televizi, rozhlase či na internetu.

V Bratislavské arcidiecézi je pak dočasně povoleno příjímání eucharistie na ruku, stojí na webu diecéze. Vzhledem na případy výskytu koronaviru tak rozhodl arcibiskup Stanislav Zvolenský. Jedná se o další preventivní opatření, které je účinné do 31. března. Po tomto termínu bude vydaná další instrukce. Důrazně doporučil přijímání na ruku i biskup Tomáš Holub, který též vyzval věřící nad 70 let k účasti na bohoslužbách prostřednictvím sdělovacích prostředků.  Také litoměřický biskup Jan Baxant doporučuje eucharistii podávat na ruku, vyprázdnit kropenky a při pozdravení pokoje si nepodávat ruce, ale úklonou, nebo přátelským pokynutím ruky, či úsměvem vyjádřit křesťanskou sounáležitost.

Předseda polské biskupské konference Stanislaw Gondecki v reakci na to, že i polská vláda dnes ve snaze zabránit šíření koronaviru zakázala pořádání hromadných akcí, připomněl, že starší a nemocní lidé v současné situaci mohou zůstat doma a sledovat nedělní liturgii v televizi nebo je poslouchat v rádiu. Polské úřady podle ČTK k dnešnímu dni evidují 20 lidí nakažených koronavirem, z nich jedna žena je ve vážném stavu.

Evangelíci diskutují o způsobu přijímání pod obojí

Na sociálních sítích se dále diskutuje o způsobu přijímání eucharistie / večeře Páně pod obojí, jak je zvykem zejména v nekatolických církvích. Například v Českobratské církvi evangelické věřící přijímají v kruhu a pijí ze společného kalicha. Kalich bývá často pozlacený nebo postříbřený a tyto vzácné kovy mají podle odborníků dezinfekční účinky. Podávající též vždy otře kalich ubrouskem než podá dalšímu. Přesto mnozí věřící volají po přijímají vína tzv. intinkcí, při které si každý věřící sám namočí hostii/ posvěcený chleb do kalicha nebo po zavedení individuálních kalíšků. Poslední možnost doporučili ve svém prohlášení i členové synodní rady ČCE. Z ekologických důvodů někteří diskutující něchtějí jednorázové plastové kalíšky ale skleněné nebo keramické. Tyto materiály též považují za důstojnější pro přijímání vína/Kristovy krve při večeři Páně.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)