Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Turínské plátno bylo předvedeno veřejnosti, má povzbudit věřící

Ze světa / vlu / ČTK / 12. dubna 2020 1:32
Turínské plátno bylo předvedeno veřejnosti, má povzbudit věřící

Turínské plátno
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Turínské plátno, ve kterém bylo, jak někteří křesťané věří, zabaleno Kristovo tělo po snětí ze kříže, dnes bylo předvedeno veřejnosti na virtuální výstavě. Mimořádné představení má povzbudit věřící po celém světě k modlitbám za ukončení pandemie koronaviru. Iniciativu turínského arcibiskupa podpořil i papež František, který večer odsloužil velikonoční vigilii v téměř liduprázdné bazilice svatého Petra, napsala agentura AP.

Se záměrem plátno vystavit alespoň prostřednictvím videopřenosu přišel turínský arcibiskup Cesare Nosiglia, který podle svých slov v poslední době obdržel „tisíce a tisíce“ žádostí o jeho předvedení.

Televizní kamery dnes zabíraly čtyři metry dlouhé plátno, uložené v trezoru s kontrolovaným klimatem v kapli v turínské katedrále Jana Křtitele, a arcibiskupa Nosigliu, který pronesl modlitbu.

Uvedl, že plátno bylo předvedeno dnes o Bílé sobotě, která podle křesťanské víry připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě před svým vzkříšením. Řekl také, že lidé dnes od Ježíše „očekávají, že je vysvobodí z pandemie“, která způsobila smrt tolika lidí. Plátno by podle něj mělo lidem „otevřít srdce víře a naději“.

Arcibiskup poté přečetl dopis od papeže Františka, v němž nejvyšší představitel katolické církve ocenil „toto gesto, které vyslyšelo žádosti od věřících, kteří jsou tak těžce zkoušeni koronavirovou pandemií“. „Ve tváři muže na plátně vidíme tváře tolika nemocných bratrů a sester, obzvláště těch osamělých a těch, o které není postaráno, ale i obětí válek, násilí, otroctví a pronásledování,“ píše se v papežově dopise.

Papež později dnes odsloužil velikonoční vigilii v téměř prázdné bazilice svatého Petra, která svou kapacitou jinak pojme desetitisíce lidí. Liturgie se zúčastnilo pouze několik vatikánských hodnostářů a věřících, kteří v lavicích seděli s velkými rozestupy. Poutníci nebyli kvůli koronavirové krizi do chrámu připuštěni.

František vyzval věřící, aby i v „nejtemnější hodině“ hledali naději. Současný strach z pandemie přirovnal k tomu, který zažívali následovníci Ježíše Krista v době po jeho ukřižování. „Stejně jako my měli před očima drama utrpení, neočekávanou tragédii, která se odehrála zcela náhle,“ řekl. „I tehdy panoval strach z budoucnosti a z toho, co všechno se bude muset znovu vybudovat.“

Turínské plátno, které jako fotografický negativ zobrazuje otisk muže s ranami po ukřižování, je jen málokdy je vystavováno kvůli svému extrémně křehkému stavu. Naposledy bylo krátce ukázáno v roce 2018 skupině mladých lidí. Několik milionů lidí si plátno prohlédly v roce 2015, kdy bylo naposledy takto předvedeno.

Katolická církev k plátnu nezaujala oficiální stanovisko. Skeptici tvrdí, že jde o mistrovské dílo středověkého padělání. Testy uhlíkovou metodou podniknuté v roce 1988 umístily vznik plátna do doby mezi roky 1260 a 1390. Někteří znalci však zpochybnili jejich přesnost a tvrdili, že látka byla poškozena požárem a pokusy o obnovu v 16. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)