Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řízení ostravsko-opavské diecéze přebírá Martin David

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 1. června 2020 12:57
Řízení ostravsko-opavské diecéze přebírá Martin David

Biskup Martin David
Autor: doo.cz

Ostrava - Pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David byl jmenován biskupem. Převezme tak řízení diecéze od sídelního biskupa Františka Václava Lobkowicze, který se dál bude věnovat vyučování a posvěcování. Novináře o tom dnes informoval mluvčí biskupství Pavel Siuda. Dvasedmdesátiletý Lobkowicz má dlouhodobé zdravotní problémy, v úřadu je od roku 1996.

Mluvčí upřesnil, že pomocný biskup David byl dnes jmenován biskupem - konkrétně apoštolským administrátorem sede plena et ad nutum Sanctae Sedis. "Tato latinská slova znamenají, že se jedná o apoštolského administrátora diecéze ustanoveného z rozhodnutí Svatého stolce v situaci, kdy je diecézní biskup v úřadu," vysvětlil Siuda.

Podle něj tak David získal všechna práva, pravomoci a povinnosti jako sídelní biskup, tedy úkol učit, vést a posvěcovat. "Diecézní biskup František Václav Lobkowicz i nadále vykonává biskupský úřad v oblasti vyučování a posvěcování," doplnil Siuda. Lobkowicz už však nebude muset dělat úkony spojené s řízením diecéze, protože mu toto působilo velkou námahu. "Opatření je tedy projevem pozornosti papeže Františka jak k místní církvi, tak k osobě biskupa Lobkowicze," řekl Siuda, podle něhož se jedná o výjimečnou situaci.

Devětačtyřicetiletý David se narodil v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Od roku 1991 studoval při zaměstnání dálkově teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde byl od roku 1994 přijat k dennímu studiu teologie. Po ukončení studia v roce 1999 nastoupil jako jáhen do Teologického konviktu v Litoměřicích. V roce 2000 přijal v katedrále Božského Spasitele v Ostravě z rukou biskupa Lobkowicze kněžské svěcení. Působil ve farnosti u konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie v Opavě, od roku 2008 byl jmenován generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze. Od roku 2017 působil jako pomocný biskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)