Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu bude soud kvůli možnému zneužívání v místním semináři

Ze světa / vlu / ČTK / 12. října 2020 22:25
Ve Vatikánu bude soud kvůli možnému zneužívání v místním semináři

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Sean Ang

Vatikán - Před vatikánským soudem začne tento týden proces se dvěma kněžími, z nichž jeden je podezřelý ze sexuálního zneužívání mladistvého seminaristy a druhý z krytí trestného činu. Informovala o tom dnes agentura AP. Podle ní je to první proces ve Vatikánu, který se týká podezření ze sexuálního zneužívání přímo na území tohoto městského státu.

Případ se týká semináře, v němž bydlí na území Vatikánu chlapci od 12 let, kteří také pomáhají při liturgických obřadech ve Svatopetrské bazilice. Podle svědectví jednoho z bývalých seminaristů měl Gabriele Martinelli, který v současnosti působí jako kněz v severoitalském městě Como, sexuálně zneužívat mladšího seminaristu v době, kdy byl sám žákem semináře ve Vatikánu.

Druhý z obviněných, Enrico Radice, který tehdy seminář vedl, je podezřelý, že Martinelliho skutky kryl, a čelí proto obvinění z napomáhání trestnému činu. Ani Martinelli ani Radice obvinění veřejně nekomentovali, napsala dnes agentura AP.

O podezřeních veřejně informoval poprvé v roce 2017 italský novinář Gianluigi Nuzzi ve své knize, až poté začala vatikánská justice případ vyšetřovat, uvedla AP.

Hlavním svědkem v případu je bývalý seminarista Kamil Jarzembowski, který uvádí, že Martinelli opakovaně chodil v noci k nim do pokoje a zneužíval jeho spolubydlícího. Polák Jarzembowski tvrdí, že na činy upozornil už v roce 2012 a posléze byl kvůli tomu ze semináře vyloučen. Martinelli se stal knězem v roce 2017.

Deník Il Messaggero tento měsíc napsal, že polský seminarista si v průběhu času ve svých tvrzeních odporoval. Z některých jeho výroků podle italského deníku plyne, že nešlo o zneužívání, ale o dobrovolný vztah.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)