Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nové abatyši česko - německého opatství na Bílé Hoře Francesce požehná kardinál Marx

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, cirkev.cz, red. / 11. února 2021 18:05
Nové abatyši česko - německého opatství na Bílé Hoře Francesce požehná kardinál Marx

Nová abatyše Opatství benediktinek Venio v Mnichově a Praze Francesca Šimuniová
Autor: www.facebook.com/klaster.bila.hora

Mnichov, Praha - V sobotu 13. února požehná nové abatyši Opatství benediktinek Venio v Mnichově a Praze Francesce Šimuniové mnichovský arcibiskup kardinál Reinhard Marx, který patří k nejbližším poradcům papeže Františka (člen tzv. Consiglio C7). Obřad žehnání se uskuteční při liturgii od 10:00 v mnichovské konventní kapli; vzhledem ke karanténním opatřením jen v úzkém společenství. Sestra Francesca přebírá službu od Carmen Tatschmuratové, která vedla komunitu od roku 2010 jako převorka a od 2013 jako první abatyše. Komunita ji letos 2. ledna zvolila abatyší Opatství Venio se sídlem v Mnichově a Praze. Hlavním sídlem sestry Francesky bude Mnichov, pravidelná přítomnost v Praze bude součástí její služby.

Francesca Šimuniová, občanským jménem Stanislava, pochází z Brandýsa nad Labem. Vystudovala speciální pedagogiku na Univerzitě Karlově a následně pracovala se seniory a lidmi s postižením. Od roku 2003 až do loňska vedla českou pobočku „Aktion Sühnezeichen Friedensdienste“ (organizace je v České republice známá i pod zkratkou ASF - Servitus), která organizuje dobrovolnickou službu a programy setkávání. Zprostředkovávala zejména dobrovolnou činnost mladých lidí z Německa v českých organizacích pro přeživší holokaustu a totálního nasazení v památnících a u lidí s postižením, ale i pobyty mladých Čechů v Německu.

Sestra Franceska vstoupila do benediktinské komunity Venio v roce 2008 . Řeholní jméno si zvolila podle svaté Františky Římské. Francesca dosud žila ve společenství na Bílé Hoře v Praze, kde rozvíjela řadu ekumenických aktivit, třeba v souvislosti s nedávným 400. výročím bitvy na Bílé hoře. Ekumenická otevřenost pramení i z jejího blízkého vztahu k evangelické církvi (ČCE), ke které v minulosti patřila. V posledních letech se jako koordinátorka dobrovolníků ASF účastnila pravidelných česko - německým seminářů, pořádaných ve spolupráci s místním spolkem evangelíků v Krkonoších a setkávání s původními německými obyvateli horské obce Herlíkovice nedaleko Vrchlabí během výročních poutí zdejšího, kdysi německého luterského kostela. V tomto kostele každý den vedla ranní a večerní modlitby dle klášterní tradice zjednodušené pro evangelické účastníky.

Komunita Venio vzešla z modlitebního společenství mladých žen kolem M. Agnes Johannes (1900-1993), jež bylo spojeno s liturgickým hnutím ve 20. letech v Mnichově. Zakladatelka společenství, inspirovaná benediktinskou chórovou modlitbou a klášterním denním rytmem, kolem sebe shromáždila skupinu mladých Mnichovanek ke společné modlitbě breviáře. Povolení ke společnému životu udělil komunitě kardinál Michael Faulhaber v roce 1927, v roce 1957 se stala součástí Bavorské benediktinské kongregace.

 V roce 1992 následovalo jeho uznání jako „řádového institutu biskupského práva“ a přijetí do benediktinské konfederace. Od roku 2004 žily české sestry v německé komunitě Venio v Mnichově. V roce 2007 zřídila komunita své druhé sídlo na Bílé Hoře v Praze, kdy se benediktinky vrátily do Čech po téměř 90 letech. Název Venio (přicházím) odkazuje na osmý verš žalmu číslo 40: „Hle, přicházím Pane splnit Tvou vůli“ a znamená pro sestry dvojí pohyb: zaměření na Boha a pozornost vůči světu, žít jako řeholnice uprostřed lidí ve světě. Sestry tak spojují klášterní život s prací v běžných povoláních. Do řeholního oděvu se oblékají jen při společných modlitbách a bohoslužbách.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)