Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spolek Někdo ti uvěří nabízí pomoc lidem se zkušeností se sexuálním zneužíváním v církvi

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 21. června 2021 21:07
Spolek Někdo ti uvěří nabízí pomoc lidem se zkušeností se sexuálním zneužíváním v církvi

Ilustrační foto

Praha - Na začátku října minulého roku vznikl spolek Někdo Ti uvěří, jehož cílem je stát se místem pro vzájemné setkávání lidí, kteří se chtějí aktivně podílet na kultivaci církevního prostředí a upozorňovat na závažnost tématiky sexuálního zneužívání v církvi. Spolek sdružuje lidi, kteří mají osobní zkušenost se zneužíváním v církevním a náboženském prostředí nebo jim zneužívání není lhostejné.

Předseda spolku Jiří Kylar vysvětluje důvody, které vedly k založení spolku: „Byly to zahraniční organizace, které ukázaly, že je pro samotné oběti velmi těžké hledat pomoc od církve jako instituce. Tam, kde se oběti spojily, začaly i změny. V tom nás také motivovalo nedostatečné jednání ČBK, nebo lépe řečeno, výroky a kroky některých církevních představených, které přímo poškozovaly oběti a aktivně bránily tomu, aby se oběti přihlásily. Mám na mysli trestní oznámení na neznámé pachatele, retraumatizace oběti výslechy na policii, když to samy nechtějí, zveřejnění jména jedné oběti na sociálních stránkách, neschopnost pochopit, co oběti potřebují.“ Podle Kylara se nový spolek od jiných liší tím, že se snaží spojit nejen oběti, ale i lidi, kteří jim nabízejí pomoc či jim téma zneužívání leží na srdci. 

Cílem spolku Někdo Ti uvěří je dodávat odvahu všem lidem zasaženým zneužíváním a zastupovat ty, kteří z různých důvodů o své zkušenosti se zneužitím v církvi zatím mluvit nechtějí nebo nemohou.

Spolek Někdo ti uvěří nabízí pomoc lidem se zkušeností se sexuálním zneužíváním v církvi

Jiří Kylar
Autor: Archiv autora

Získat si důvěru obětí

Za zatím největší úspěch od svého založení Kylar považuje to, že se jim podařilo získat důvěru obětí, které se jim ozývají. „A snad se to téma daří vnášet do společnosti, ozývají se lidé věřící i ti, kteří nemají s církví nic společného, jak moc je zasáhl příběh Jiřiny [pozn. red. obsáhlou reportáž přinesl server Seznamzpravy.cz] i jiných, kteří toto téma do společnosti přinesli již dřív a byli za svá svědectví společností i církví ponižováni a zpochybňováni,“ doplňuje předseda spolku. Jiřina Kočí je členkou výkonného výboru Někdo ti uvěří, mezi další členy patří Dana Syslová, Rita Kramerová nebo nemocniční kaplanka Doubravka Vokáčová.

Právě nedostatek důvěry a zpochybňování jsou nejčastějšími důvody, proč lidé, kteří zneužití v církvi zažili, o něm zatím nechtějí mluvit. „Mají svoji zkušenost, že někdo zpochybnil jejich příběh, anebo vnímali příspěvky lidí, kteří se k tématu zneužívání necitlivě vyjadřují. Často potřebují pomoc a bezpečné prostředí. Pro oběť je mnohem snazší mluvit s obětí, s někým, kdo má stejnou či podobnou zkušenost. Je to velmi citlivé už jen proto, že se oběť může vystavit nedůvěře, zpochybnění ve farnosti, nepochopení ve svém společenství. Pro oběť je snazší mluvit v důvěrném a bezpečném prostředí, kde ví, že její příběh nebude nikdo nikam hlásit a bude mít prostor si vše promyslet a zpracovat,“ vysvětluje Kylar.

Jak spolek podpořit?

Jedním z dalších cílů spolku je předcházet zneužívání skrze otevřený dialog lidí a skupin, kterých se to týká. Kylar upozorňuje, že celospolečenské vzdělávání v tematice zneužívání a mocenské manipulace je cestou, jak se může situace v budoucnu zlepšit. 

A jakým způsobem lze nejlépe spolek podpořit? „Podporou obětí i jejich blízkých, sdílením a publicitou odborných článků a příběhů na toto téma, podporou přednášek, a pokud se ve svém okolí dozvíte, že je ve vaší blízkosti člověk zasažený nějakým násilím, ať už domácím či sexuálním v jakékoliv formě, kontaktujte odborné organizace, které se tomuto tématu věnují, a poskytněte obětem těchto činů pochopení, přijetí a přesné cílení,“ uzavírá Kylar. 

Spolek v současnosti provozuje také webové stránky Nekdotiuveri.cz a facebookovou stránku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)