Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kanadě po nálezu dětských pohřebišť u katolických škol shořely čtyři kostely

Ze světa / kir / ČTK / 28. června 2021 0:47
V Kanadě po nálezu dětských pohřebišť u katolických škol shořely čtyři kostely

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Jacob Truedson Demitz / Creative Commons

Ottawa - Na území původních obyvatel Kanady v provincii Britská Kolumbie v sobotu shořely další dva kostely. Od nedávného nálezu dvou dětských pohřebišť na pozemcích katolických internátních škol pro původní obyvatele Severní Ameriky, na kterých byla téměř tisícovka těl, už shořely čtyři kostely, informovala agentura AFP.

Podle kanadských hasičů oba kostely vzplály necelou hodinu po sobě a byly zcela zničeny. Vyšetřovatelé vše považují za "podezřelé". Policie vyšetřuje také dva pondělní případy, kdy shořely církevní stavby v obcích Penticton a Oliver. Nikdo zatím nebyl zadržen ani obviněn, hledá se spojitost mezi činy, uvedl Jason Bayda z kanadské policie.

U bývalé katolické internátní školy pro děti původních obyvatel v kanadské provincii Saskatchewan objevili vyšetřovatelé přes 750 neoznačených hrobů, nález pohřebiště oznámili tento týden. Obdobný nález s ostatky 215 dětí Kanadou otřásl v květnu. Za kanadskou politiku, na základě které byly děti kanadských indiánů a dalších menšin rodičům odebírány, se veřejně omluvil kanadský premiér Justin Trudeau. Lítost vyjádřil také papež František.

Náčelníka místního kmene Keitha Crowa ráno vzbudil telefonát o požáru jednoho z kostelů, na místě neštěstí byl mezi prvními. "Jsem naštvaný. Nic dobrého to nepřinese a bude to obtížné," řekl Crow stanici CBC. V jeho komunitě je navíc mnoho příznivců katolické církve a zničení kostela je velmi zarmoutilo.

Před šesti lety zpráva kanadských úřadů označila systém, který fungoval v 19. a 20. století, za "kulturní genocidu". Školami, které financoval stát a které provozovaly povětšinou katolické misionářské kongregace s cílem asimilovat děti původních obyvatel, prošlo na 150.000 nezletilých. Odhadem 6000 jich zemřelo, většinou kvůli špatným zdravotním podmínkám, píše server BBC News. Děti často bydlely ve špatně postavených, nedobře vytápěných a nehygienických zařízeních. Fyzické a sexuální zneužívání řadu z nich přimělo k útěku. Kanadská vláda podle agentury AP už dříve připustila, že toto násilí bylo běžné a žáci byli také biti za to, že mluvili svými původními jazyky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)