Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nominantka za ČBK do Rady ČT Hana Lipovská kandiduje za Volný blok v Pardubickém kraji

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 26. července 2021 19:55
Nominantka za ČBK do Rady ČT Hana Lipovská kandiduje za Volný blok v Pardubickém kraji

Zvolení nominantky české biskupské konference Hany Lipovské oslavovali na sociálních sítích nejvíce Dominik Duka, SPD, Trikolora a Komunistická strana. Všechny tyto strany hlasovaly v poslanecké sněmovně pro zdanění finančních náhrad církevních restitucí
Autor: Facebook Dominika Duky

Praha - Hana Lipovská dnes oznámila kandidaturu do sněmovních volbách za politickou stranu Volný blok. Lipovská během tiskové konference na pražském Kačerově doplnila, že podala trestní oznámení na ředitele ČT Petra Dvořáka, majitele mediální agentury Médea Jaromíra Soukupa a dva členy Dozorčí komise Rady ČT. Mandátu v televizní radě se kvůli kandidatuře  nevzdá, nebude ale až do voleb hlasovat ani navrhovat žádná usnesení. Zúčastnit se chce jen případného tajného hlasování o personálních otázkách.

Prioritou je Czexit

Radní ČT uvedla, že se podílela i na vzniku programu strany. Za svoje priority považuje ekonomiku a vystoupení České republiky z Evropské unie.

Lipovská působí jako asistentka na katedře ekonomie Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. Mezi lety 2015 a 2019 pracovala jako externí analytička pro Institut Václava Klause. Od ledna 2020 působí v Institutu svobody a demokracie, ten založila Jana Bobošíková, Lipovská je rovněž členkou správní rady institutu.

Na začátku roku 2020 ji navrhla Česká biskupská konference do Rady České televize. V květnu téhož roku byla zvolena Poslaneckou sněmovnou, dostala 114 hlasů.

ČBK nominovala Lipovskou na návrh kardinála Dominika Duky, který byl v té době předseda biskupské konference a biskup-delegát pro sdělovací prostředky. Duka později na svém facebookovém profilu její nominaci vysvětloval tím, že Lipovská má „dar vysvětlování“ a v Radě by díky ní mohly zaznívat kritické hlasy: „…přece musí v Radě ČT být i opozice a kritické hlasy. Můžete mi namítnout, že jsme mohli volit třeba člověka, který má znalost filmové tvorby atd., to vše je pravda, ale takový se na listině zájemců neobjevil. Víc nemohu říci, my nejsme nátlaková skupina, jsme demokratická část společnosti.“

Stranu spoluzaložila Jana Bobošíková, předsedkyní je Volfová

Volný blok je politická strana, kterou spoluzaložila Jana Bobošíková. Původní název strany zněl SUVERENITA – Blok Jany Bobošíkové (SBB), od dubna 2021 nese název VOLNÝ blok. V roce 2021 do strany vstoupili poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, kteří byli do sněmovny zvoleni v říjnu 2017 na kandidátce SPD. Předsedkyní strany je od roku 2014 Jana Volfová.

Za stranu Volný blok budou letos do sněmovny kandidovat například zpěvačka Ilona Csáková, Jana Bobošíková, nebo někteří členové krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). DSSS vznikla v roce 2004 jako Strana občanů republiky České a je pokračovatelkou Dělnické strany, která byla rozhodnutím Nejvyššího správního soudu rozpuštěna kvůli ideovému navázání na národní socialismus, neonacismus a podporování násilí.

Právě toto spojení na svém facebookovém profilu historik Jaroslav Šebek: „Bývávalo...Katoličtí nejvyšší představitelé odmítali projevy jakéhokoliv extremismu, včetně toho v církevních řadách, kardinál Vlk chodil protestovat proti neonacistům, teď s nimi nominantka ČBK kandiduje ve volbách.“

Biskup Holub nominaci Lipovské do Rady ČT považuje za chybu, Graubner ji už dříve vyzval k rezignaci

Plzeňský biskup Tomáš Holub v září 2020 v rozhovoru pro Deník N uvedl, že při nominaci Hany Lipovské udělal chybu. „Nevěnoval jsem tomu dostatečnou pozornost a málo se informoval. Snažím se z toho vyvodit závěry do budoucna. Myslím si, že už při nominacích do Rady ČRo jsme se zachovali mnohem zodpovědněji“, dodal tehdy plzeňský biskup.

V květnu 2021 se kriticky k působení Lipovské vyjádřil i současný předseda ČBK Jan Graubner: „Mrzí mě, že členka Rady, kterou nominovala Česká biskupská konference, vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob. V tomto ohledu chápu a sdílím obavy veřejnosti,“ uvedl Graubner. Dodal, že jediné, co může učinit, a co již udělal, je vyzvat Lipovskou, aby zvážila své setrvání v Radě ČT a na post rezignovala.

Pražský arcibiskup Dominik Duka naopak Lipovské vyjádřil svoji podporu: „V tuto chvíli, kdy slečna Lipovská čelí dalšímu kolu nevybíravých útoků, cítím za svou povinnost už poněkolikáté zopakovat, že si za nominací dr.Lipovské do Rady ČT pevně stojím, stejně jako za svým názorem na otázku jejich odborných a morálních kvalit.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)