Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předseda ČBK Graubner: Kandidáty nelze hodnotit jen podle jejich vlastních prohlášení

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 27. července 2021 16:29
Předseda ČBK Graubner: Kandidáty nelze hodnotit jen podle jejich vlastních prohlášení

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Olomouc - Olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference dnes vydal stanovisko, ve kterém komentuje rozhodnutí Josefa Nerušila a Hany Lipovské kandidovat do poslanecké sněmovny. Podle Graubnera se nelze zaštiťovat pouze jednou hodnotou, ale přitom zamlčovat nebo popírat další křesťanské hodnoty.  

Předseda ČBK také zdůrazňuje, že kandidáty nelze hodnotit jen podle jejich vlastních prohlášení, ale zkoumat, zda tyto proklamace odpovídají způsobu jejich života. Případně jaký je celkový systém zastávaných hodnot toho kterého politického uskupení, za něž dotyčný kandiduje.

Kontroverze nedávno vzbudila kandidatura Josefa Nerušila, blízkého spolupracovníka kardinála Dominika Duky, který bude lídrem pražské kandidátky SPD. Včera oznámila svoji kandidaturu také Hana Lipovská, ta bude usilovat o hlasy voličů za Volný blok v Pardubickém kraji. Graubner je ve svém stanovisku přímo nejmenuje, ale že vydání stanovisko souvisí s jejich kandidaturou uvedl na Twitteru plzeňský biskup Tomáš Holub: „S velkým ulehčením posílám dál do našeho rozkolísaného světa prohlášení předsedy ČBK Mons. Graubnera ohledně politické angažovanosti pana Nerušila a paní Lipovské! Jasné slovo, které plně podporuji!“

To není možné přejít mlčením

„V posledních dnech se objevili v rámci kampaně před volbami do Poslanecké Sněmovny Parlamentu ČR kandidáti, kteří jsou spojováni s Římskokatolickou církví, a přitom kandidují za politická uskupení, která je třeba označit za subjekty s extrémními názory. To není možné přejít mlčením,“ stojí ve stanovisku zveřejněném na webu Cirkev.cz.

Graubner dále píše: „Je třeba deklarovat, že politický postoj těchto osob není postojem Církve, pro níž jsou určující principy katolického sociálního učení, kromě jiného formulované v exhortaci papeže Františka „Evangelii gaudium“, kde říká, že „celek je nadřazen části“ (EG 234-237) a „realita je důležitější než idea“ (EG 231-233). Tyto principy jsou zásadní i pro posuzování, zda programy stran a hnutí, za něž tyto osoby kandidují, odpovídají katolické sociální nauce nebo ne.

To znamená, že se nelze zaštiťovat jednotlivou hodnotou, která sice odpovídá křesťanskému pohledu na společnost a svět, při tom však zamlčovat nebo popírat další křesťanské hodnoty. Současně není možné nabízet vize odtržené od reality, které jsou neuskutečnitelné a stavět se tak do role zachránce společnosti, což je ve své podstatě planý předvolební slib.

V duchu stanoviska České biskupské konference k letošním volbám upozorňuji, že nelze kandidáty hodnotit jen podle jejich vlastních prohlášení. Je třeba zkoumat, zda tyto proklamace odpovídají způsobu jejich života a jaký je celkový systém zastávaných hodnot toho kterého politického uskupení, za něž dotyčný kandiduje.

Jsem přesvědčen, že nelze žít z deklarací, ale z Pravdy, která nás osvobozuje, a kterou lze poznat po ovoci, kterým je kromě jiného pokoj a sociální smír.“

Nerušil i Lipovská jsou v konfliktu zájmu a měli by odstoupit

Nadační fond nezávislé žurnalistiky minulý a tento týden upozornil, že Nerušil i Lipovská, kteří odmítli rezignovat na svoje funkce v radách ČT a ČRo se ocitli svoji kandidaturou ve střetu zájmu. 

„V Zákoně č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu v § 5 odstavec 2) však najdeme ustanovení, které výslovně říká, že člen Rady (Rada ČRo) nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách nebo politických hnutích, společenských organizacích a sdruženích, občanských iniciativách a podobně, ani nesmí jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů při výkonu své funkce v Radě. V tomto případě zákonodárce chtěl, aby svoji funkci členové rady vykonávali nestranně a nezávisle,“ napsal fond ve vyjádření ke kandidatuře Nerušila minulý týden.

„Členům mediálních rad nelze vytýkat běžné chování či postoje, které zaujímají ve svém životě, a to ani v případě, že se slučují s myšlenkami či programy politických stran a hnutí. Radní však nemohou politická uskupení aktivně podporovat. Vstup do volební kampaně za politickou stranu aktivní podporou samozřejmě je. Odkazování na tzv. precedenty z minula není na místě.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)