Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svěcení žen v římskokatolické církvi podporují i biskupové

Ze světa / / Vlastní zpráva / 9. října 2021 0:12
Svěcení žen v římskokatolické církvi podporují i biskupové

ilustrační foto: biskup Franz-Josef Overbeck
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Essen/Osnabrück /sve - Biskupové Overbeck a Bode vyjádřili podporu svěcení žen. Uvádějí, že pro ty, kdo jsou hluboce přesvědčeni o rovnosti všech lidí, už není dosavadní církevní praxe pochopitelná.

Essenský biskup Franz Josef Overbeck je členem komise pro víru Německé biskupské konference. Je spolupředsedou Fóra reformního procesu synodální cesty římskokatolické církve v Německu. Toto fórum se zabývá otázkou rozdělení moci v církvi. Biskup z Essenu podporuje možnost zapojit laiky do biskupské volby. Zmíněné fórum usiluje o angažovanost všech, kdo jsou součástí Božího lidu. Overbeck považuje za zcela normální, že se v církvi objevují rozdílné názory. Pluralitu vidí jako legitimní součást procesu hledání také v rámci synodální cesty. Církevní témata nemůžou být podle něj jednorozměrná ve světě formovaném postmoderním životním stylem. Důležité je dojít ke společnému výsledku.

Také biskup Hermann Bode z Osnabrücku uvádí, že kvůli zásadnímu nedostatku kněží by církev měla umožnit nové formy kněžské služby, například svěcení ženatých nebo pracujících kněží, a je třeba také pokračovat v  diskuzi o svěcení žen. Bode je zastupujícím předsedou Německé biskupské konference. Ženy by podle něj měly v církvi zastávat vedoucí funkce a podílet se na formaci budoucích kněží, proto doporučuje otevřít v rámci světové církve teologickou diskuzi k těmto tématům. Rovnost vztahů mezi muži a  ženami představuje v Německu důležité téma, které má zásadní vliv na věrohodnost církve, podobně jako otázky sexuality a vztahů. „Jestliže lidé od církve v těchto otázkách neočekávají žádné odpovědi, není to v pořádku. Pak už jako církev nepřispíváme k dobrému životu ve víře, naději a  lásce, a to musí být náš cíl,“ uvedl biskup Bode.

Německo začalo Synodální cestu v roce 2019, v tomto procesu usiluje o překonání dlouholeté krize, kterou výrazně posílily skandály sexuálního násilí v církvi. Celosvětově má být synodální proces zahájen papežem Františkem v neděli 10. října, na národní úrovni o týden později.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)