Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel biskup skryté církve Jan Konzal

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 16. listopadu 2021 20:27
Zemřel biskup skryté církve Jan Konzal

Teolog a tajně vysvěcený biskup působící ve skryté církvi Jan Konzal
Autor: Lucie Krulišová

Praha - Dnes zemřel tajně vysvěcený biskup, teolog a spisovatel Jan Konzal (* 5. května 1935), informuje o tom Irena Murinová na  FB profilu Institutu ekumenických studií, kde Konzal také vyučoval. Působil ve skryté církvi a byl organizátorem podzemních vzdělávacích kursů. Pohřební liturgie se bude slavit v neděli 28. listopadu od 16. hod v kostele sv. Vojtěcha na Praze 6 - Dejvících. Liturgii bude na přání zesnulého předsedat jáhen, nebude eucharistická.

Jan Konzal publikoval též pod pseudonymy Karel Malý, Karl Klein (značkou KK), Hans H., v konspirační síti skryté církve měl přezdívku 99. V současné době spolupracoval zejména s časopisem Getsemany a nakladatelstvím Síť.

Podle projektu Paměť národa od osmi do dvanácti let vyrůstal v internátní škole pro ministranty na Svaté Hoře. V dubnu 1950 při likvidaci klášterů a mužských řeholních řádů se pro svůj domněle nízký věk vyhnul internaci v pracovním táboře v Králíkách. Vystudoval gymnázium a poté ČVUT v Praze, které dokončil v roce 1958.

Zemřel biskup skryté církve Jan Konzal

Z pohřbu Jana Konzala 28.11.2021
Autor: facebook.com/martin.vanac / Martin Vaňáč

Od svých sedmnácti do pětadvaceti let vedl tajné vzdělávací bytové kroužky pro své vrstevníky, navštěvoval chrámový sbor a teologicky se vzdělával. Chtěl se stát knězem. V říjnu 1960 byl pro svůj křesťansky orientovaný aktivismus zatčen a vyšetřován v Ruzyni. Za údajné podvracení republiky dostal tříletý trest. Po návratu z vězení v roce 1963 ve svých tajných aktivitách pokračoval, soukromě se vzdělával a dálkově studoval teologii v NDR.

V roce 1968 se oženil a o čtyři roky později byl tajně vysvěcen na kněze a v roce 1982 na biskupa. Jeho světitelem byl Fridolín Zahradník, sám pak vysvětil čtyři kněze. V rámci podzemní církve působil pastoračně zejména na východním Slovensku, kam dojížděl. Vystřídal několik zaměstnání, pracoval jako dělník v Tatrovce, Armabetonu, jako projektant ve scénografickém ústavu a jako výzkumník ve Výzkumném ústavu elektrotechnickém.

Po revoluci se odmítl nechat přesvětit. Jan Konzal proto není veden v evidenci katolických biskupů. Ve své pastorační činnosti se věnoval i lidem vyloučeným z církevního úřadu.

Magazin Christnet publikoval Konzalův článek u příležitosti jeho osmdesátých narozenin v roce 2014: Vatikánu šlo o obnovu církve, nejen o reformu

Pořad Českého rozhlasu: Skrytá církev (9/10): Biskup Jan Konzal

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)