Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým pražským arcibiskupem byl jmenován Jan Graubner

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 13. května 2022 12:01
Novým pražským arcibiskupem byl jmenován Jan Graubner

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Vatikán - Nový pražským arcibiskupem byl dnes jmenován Jan Graubner, informace o tom byla zveřejněna dnes v poledne informačním bulletinu Vatikánu. Papež František zároveň přijal abdikaci na pastorační úřad dosavadního pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Mons. Jan Graubner se narodil v Brně 29. srpna 1948, vyrostl ve Strážnici na Slovácku jako jedno z pěti dětí v živnostenské rodině. Svůj vztah k bohu získal Graubner především od matky a rozhodnutí stát se knězem v něm uzrálo už v dětství. Gymnázium ho „nepřevychovalo“, ovšem před seminářem musel ještě na rok do továrny, aby se takzvaně  „kádrově vylepšil. V roce 1968 se na původ už neptali a cesta ke Graubnerovu teologickému studiu v Olomouci již byla otevřená. Kněžské svěcení přijal v červnu 1973. Působil jako kaplan ve Zlíně a ve Valašských Kloboukách. Od roku 1982 byl osm let farářem ve Vizovicích a současně administrátorem v Provodově a Horní Lhotě u Luhačovic. 

Do čela olomoucké arcidiecéze byl Jan Graubner uveden v listopadu 1992, déle v ČR zastává podobný úřad jen Vojtěch Cikrle, který vede od roku 1990 brněnskou diecézi. V církevní hierarchii začal Graubner stoupat po roce 1989, v březnu 1990 se stal titulárním biskupem tagarijským a světícím biskupem v Olomouci. Po smrti arcibiskupa Františka Vaňáka v září 1991 pak převzal správu arcidiecéze a o rok později pak nastoupil na Metodějův stolec v Olomouci jako 14. arcibiskup.

V úřadu se musel Graubner vyrovnat s opakovanou kritikou nejen ze strany médií, ale i řadových věřících. Skvrna podezření na něm ulpěla v případu faráře Františka Merty, který v 90. letech minulého století zneužíval ministranty a později byl odsouzen k podmíněnému trestu. Trestní oznámení na něj policie odložila, a arcibiskup vždy tvrdil, že žádná provinění kněží nezakrývá. Čelil také nařčení kvůli rekonstrukci olomoucké katedrály a také v kauze arcibiskupských sklepů.

Graubner jako metropolita moravský patří už téměř tři dekády mezi špičky římskokatolické církve v ČR, Českou biskupskou konferenci vedl už v letech 2000 až 2010 a před dvěma roky ve funkci vystřídal Dominika Duku, který v čele českých a moravských biskupů stál předchozích deset let. Graubner, který se zaměřuje mimo jiné na duchovní péči o mládež a katechetickou činnost církve, se zasloužil třeba o Tříkrálovou sbírku. Vyjednával také o majetkovém vyrovnání státu a církve, na jehož základě se olomoucké arcidiecézi například vrátil také Arcibiskupský zámek a Podzámecká zahrada v Kroměříži, které církev převzala do správy v únoru 2020.

Podle serveru Seznamzpravy.cz jím vedená diecéze zároveň investovala před několika lety 100 milionů korun do problematického krachujícího fondu Arca. Diecéze bude peníze komplikovaně dostávat zpět, zatím se jí to nepodařilo.

Dlouholetý olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v ČR. Sám se přitom za konzervativce nepovažuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)