Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Německu se setkají katolické reformní skupiny, je to odpověď na krizi římskokatolické církve

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 24. července 2022 14:33
V Německu se setkají katolické reformní skupiny, je to odpověď na krizi římskokatolické církve

Ilustrační foto: katedrála v Kolíně nad Rýnem
Autor: PxHere / Creative Commons

Kolín nad Rýnem - Kolín nad Rýnem: Ve dnech 24. a 25. září se podle německého serveru katholisch.de v Kolíně nad Rýnem koná společné setkání asi třiceti reformních katolických skupin, spolků a iniciativ pod názvem „Už jsme na cestě – za budoucí synodální církev“ (Wir gehen schon mal voran – für eine synodale Kirche der Zukunft). Iniciátorem setkání je organizace Wir sind Kirche. Podle pořadatele je tato konference Božího lidu odpovědí na hlubokou krizi římskokatolické církve v Německu a z ní vyplývající ztráty jejího významu. 

Akce se podle pořadatelů koná v období aktuálního souběhu mnoha krizí světového dosahu: pandemie koronaviru, klimatické krize, války na Ukrajině i v jiných zemích a hladomoru v mnoha částech světa. „V aktuální multikrizi potřebujeme solidární angažovanost a zprávu o naději tak, jak nám ji přinesl Rabbi z Nazareta. V duchu ekumeny chceme do církví a společnosti vnášet novou naději a aktivně se podílet na řešení výzev dnešní doby. Chceme spojit zkušenosti účastnických organizací, hledat nové cesty společného angažmá a překračovat těsné hranice církve.” 

Společného setkání aktivních skupin se účastní např. Katolické společenství žen Německa (kfd – Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands), Svaz německé katolické mládeže (BDKJ – Bund der Deutschen Katholischen Jugend), Hranatý stůl (Eckiger Tisch – iniciativa obětí sexuálního zneužívání), Řeholnice za lidskou důstojnost (Ordensfrauen für Menschenwürde), #OutInChurch (Iniciativa LGBT+ v církvi), Kněží v dialogu (Priester in Dialog), Maria 2.0 (iniciativa za práva žen v církvi), spolek žen s kněžským povoláním („Weil Gott es so will“) a řada dalších.

Konference se koná ve vnitřním městě, v kolínské čtvrti Deutz na pravém břehu Rýna. Na programu je například přednáška kolínského religionisty a profesora systematické teologie Hanse Joachima Höhna, panelová diskuse na téma „Jaké jsou naše šance a úkoly“ a práce v tematických skupinách. (Z témat např.: Jak oživit farnosti, Ekumena a různost místo uniformity, Synodalita a internacionalita, Povolání, které církev nepodporuje). Ze setkání by měl vzejít závěrečný dokument. Konferenci zakončí nedělní bohoslužba, po níž následuje agapé. 

Setkání německých reformních skupin chce podpořit německou Synodální cestu, což je od roku 2019 probíhající proces německé katolické církve, který ve vzájemném dialogu biskupů s laiky cílí na nezbytné reformy. Tento proces je zdrojem trvalého napětí mezi německou katolickou církví a Vatikánem. Nejnovější prohlášení Svatého stolce vzbudilo pozornost před několika dny. Vatikán vydal 21. července prohlášení, že Synodální cesta nemá oprávnění zavazovat biskupy a věřící k přijetí nových pravidel ve věci víry a mravů. Erfurtská profesorka dogmatiky Julia Knopová vatikánské prohlášení kritizuje jako neopodstatněné a namítá, že takový záměr německý formát dialogu nikdy neměl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)