Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česká výprava na židovských zimních Makabejských hrách získala 13 medailí

Ze světa / / ČTK / 12. ledna 2023 1:05
Česká výprava na židovských zimních Makabejských hrách získala 13 medailí

logo Maccabi Europe
Autor: https://www.facebook.com/europeanmaccabi

Praha/Ruhpolding (Německo) - Třináct medailí získala česká výprava na zimních Makabejských hrách v Německu. Profesionální i amatérští židovští sportovci z 19 zemí v bavorském Ruhpoldingu měřili síly ve slalomu, běžeckém lyžování, krasobruslení, metané či volejbale na sněhu po celý uplynulý týden. Zimní Makabejské hry se předtím naposledy konaly v roce 1936 v Banské Bystrici v tehdejším Československu. O průběhu her dnes ČTK informovala česká výprava.

O  medaile bojovalo na 250 sportovců, dalších zhruba 200  lidí je přijelo podpořit. Početnou výpravu mělo domácí Německo, Izrael nebo Spojené státy, které oznámily pořadatelství dalších zimních her za dva roky.

Na tratích a sportovištích se potkávaly velmi nesourodé skupiny, od šestnáctiletých závodníků až po veterány kolem 70  let. Slalomové branky sráželi závodníci, kteří jezdí juniorské profesionální soutěže, ale odvážně jim konkurovali i  nadšení amatéři. Nedostatek sněhu, který trápí většinu Evropy, pořadatelé vyřešili přesunem části soutěží do vyšších a vzdálenějších lokalit Reit im Winkl a  Kitzbühel v Rakousku.

Pětičlenná česká výprava ze sportovního klubu Hakoach brala zlato v ženské kategorii ve slalomu, paralelním slalomu i v obřím slalomu, zlato má i  dvoučlenná mužská biatlonová štafeta. Čeští lyžaři získali bronz v  běhu na pět kilometrů volnou technikou i  ve slalomu. Krasobruslařský sportovní pár vystoupal na nejvyšší příčku.

Akce měla i podporu místních politiků. Na slavnostním zahájení promluvil starosta Ruhpoldingu Justus Pfeifer, zdravici ve formě videa poslal i  německý kancléř Olaf Scholz. Na bezpečnost obří akce, jejíž příprava trvala pět let, nepřetržitě dohlíželo na 150 bavorských policistů.

Pořadatelé ze sportovního klubu Makkabi Deutschland navázali na tradici zimních her, které se konaly jen v  letech 1933 v polském Zakopaném a o tři roky později v Československu. Letní Makabejské hry v  Izraeli se konají pravidelně každé čtyři roky, ty poslední byly loni v červenci. Letní hry židovských sportovců s 10.000  aktivními účastníky se rozsahem podobají olympijským hrám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)