Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skončila první část Evropského synodálního setkání. Dále budou jednat biskupové

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz, red. / 9. února 2023 23:26
Skončila první část Evropského synodálního setkání. Dále budou jednat biskupové

delegáti synodálního shromáždění v Praze
Autor: Clovekavira.cz / Anička Guthrie

Praha - První část Evropského synodálního setkání, které se konalo v Praze od 5. do 12. února, dnes skončila. Jednalo se o čtyři dny intenzivních prací, ale také společných bohoslužeb a modliteb, ve kterých účastníci pamatovali na Ukrajinu, na oběti zemětřesení v Turecku a Sýrii či na jednotu křesťanů, uvádí server cirkev.cz

Během pracovního zasedání delegáti postupně představovali 39 národních zpráv k otázkám dokumentu pro kontinentální etapu synody a následně, rozdělení do 13 skupin, pokračovali v reflexi "o intuicích, které rezonují, napětích a rozdílech, prioritách a výzvách, které je třeba sdílet s ostatními církvemi."

K delegátům v Praze se připojilo ještě 270 účastníků online. Šlo o delegáty národních biskupských konferencí, kteří byli rozděleni do 12 skupin a výstupy své práce také přeložili plénu. 

"Tématem našeho setkání je synodalita a myslím, že jsme zakusili plody vzájemného naslouchání s ostatními. Zakusili jsme, že jsme rodina, církev, laici, muži a ženy, zasvěcené osoby a biskupové. A zažili jsme, co je to rodina na evropské úrovni," uvedl ve své závěrečné řeči arcibiskup Gintaras Grušas, předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE).

Redakční výbor předložil shromáždění návrh finálního dokumentu, který nebyl předem připravován, ale vznikal postupně až v průběhu setkání. Jedná o dokument "prozatímní", který ještě bude předmětem několika  změn a bude redakční upraven. Následně se rozešle všem účastníkům k případné další revizi, a až poté se předá generálnímu sekretariátu Synody.

Mezi závěry dokumentu mimo jiné podle redakce portálu cirkev.cz stojí, že je potřeba prohloubit teologii synodality a teologii formace v synodalitě. Jedním z návrhů také je, aby se podobné setkání, na němž by se sešli biskupové a laici, konalo pravidelně, alespoň jednou za deset let.

Od zítřka až do 12. února budou ještě jednat v Praze předsedové biskupských konferencí zemí Evropy, kteří budou také tento dokument reflektovat. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)