Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Moravská Třebová se patrně stane vlastníkem cenného renesančního hřbitovního kostela

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 16. února 2023 10:36
Moravská Třebová se patrně stane vlastníkem cenného renesančního hřbitovního kostela

interiér renesančního hřbitovního kostela v Moravské Třebové
Autor: www.farnostmoravskatrebova.cz

Moravská Třebová (Svitavsko) - Město Moravská Třebová na Svitavsku se patrně stane vlastníkem hřbitovního kostela Povýšení sv. Kříže a následně ho opraví. Významnou renesanční památku radnici nabídla římskokatolická církev. ČTK to řekl starosta Pavel Charvát (ODS).

"Je to jedna z nejcennějších historických památek ve městě, je jedna z nejstarších. Církev na opravy nemá kapacitu. Nemůžeme dopustit, aby to jednoho krásného dne spadlo," řekl Charvát.

Převod památky by se mohl podle starosty uskutečnit během roku, zastupitelé se záměrem souhlasí. "Církev nám kostel nabídla. Město má víc kapacit, aby se mohlo zabývat dotacemi, nějaké peníze na opravy sehnat. Dotace jsou možné z Programu záchrany architektonického dědictví," řekl starosta.

Za posledních 30 let je kostel udržovaný a opravovaný, má rekonstruovanou střechu, jsou tam zhotovená opatření proti vlhkosti, restaurované jsou některé interiérové prvky. Město se zaměří na záchranu mobiliáře, uvedl Charvát.

"Bohužel mobiliář napadl červotoč, lavice jsou toho plné. Až kostel dostaneme do správy, začneme s tímto. Pak se budou muset restaurovat, na to budou potřeba velké peníze," řekl Charvát.

Památka je na Křížovém vrchu. Kostel vznikl na místě dřevěného kostelíka v gotickém stylu. Na začátku 17. století městská rada rozhodla, že ho přestaví. Vznikla trojlodní halová stavba s vysokými okny, na střední loď navázal presbytář. Podle dochovaných listin je stavitelem Andreas Balzer ze slezské Nisy společně s kameníkem Christophem.

V roce 1700 strhla vichřice střechu a poničila věž. V roce 1785 město uvažovalo o zboření kostela, protože byl ve špatném stavu. O záchranu stavby se zasadili farníci z města a přilehlých obcí. Zásadnější opravou pak prošel kostel ještě v první polovině 19. století.

V interiéru je pět oltářů. Presbytář zdobí malby J. T. Suppera z roku 1755. Na stropě je vyobrazena legenda o nalezení sv. Kříže císařovnou Helenou. Boční freska zachycuje sestup Krista do předpeklí. Za hlavním oltářem jsou umístěny tři dřevěné kříže, které byly na vrcholu nedalekého Křížového vrchu do doby, kdy tam bylo vybudované kamenné sousoší Kalvárie.

Kostelní lavice pocházejí z roku 1632 a pro příslušníky cechů byly označeny malovanými cechovními znaky. Původní varhany z roku 1682 v roce 1877 nahradily varhany od firmy Rieger z Krnova. Zvony ve věži kostela odlil třebovský kovolitec Jan Wágner. U vchodu do kostela stojí kamenný kříž z roku 1753, jehož autorem je kameník Sommer z Maletína.

Na venkovních stěnách kostela jsou dodnes umístěny renesanční kamenné náhrobní desky významných měšťanů a osobností Moravské Třebové. Některé umělecky hodnotnější náhrobníky jsou umístěny v lapidáriu v horní části hřbitova. Tam jsou například náhrobní desky rodiny Litwitzů i náhrobník, který nechal zhotovit třebovský kat svým rodičům a dětem. Ke kostelu vede cesta s názvem Schody mrtvých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)