Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel dlouholetý regenschori Týnského chrámu a autor známého žaltáře Bohuslav Korejs

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. dubna 2023 16:15
Zemřel dlouholetý regenschori Týnského chrámu a autor známého žaltáře Bohuslav Korejs

Bohuslav Korejs

Praha - Dnes zemřel Bohuslav Korejs, sbormistr a dlouholetý regenschori Týnského chrámu v Praze. Bylo mu 97 let. Uvedl to web České biskupské konference. Korejs zhudebňoval žalmy v češtině, jejich soubor je v českých zemích dosud nejužívanější hudební příručkou chrámových varhaníků. V roce 2015 dostal cenu ministerstva kultury za hudební aktivity v oboru zájmových uměleckých aktivit.

Korejs se narodil 25. prosince 1925 v Březových Horách u Příbrami. Vystudoval Benešovo gymnázium v Praze, základy varhanní hry se naučil od svého otce. Poprvé veřejně vystoupil jako varhaník ve svých 14 letech, doprovázel písně při májové pobožnosti v pražském kostele sv. Kříže. Za druhé světové války studoval dirigování na škole Unie českých hudebníků z povolání, v roce 1943 se stal členem rozhlasového Khünova sboru.

Vojenskou službu Korejs absolvoval jako sbormistr zájezdové skupiny Armádního uměleckého souboru, kvůli nejisté budoucnosti povolání chrámového varhaníka začal pracovat ve statistickém úřadu. Úřednické zaměstnání musel v roce 1951 z politických důvodů ukončit a stal se pomocným dělníkem. Spolupracoval ale s varhaníkem Jaroslavem Vodrážkou a při zaměstnání soukromě studoval gregoriánský chorál u profesora Miroslava Venhody. Řídil také dětský pěvecký sbor v pražských Holešovicích a hrál na varhany v kostele v Praze-Strašnicích.

Ředitelem kůru chrámu Matky Boží před Týnem byl Korejs od roku 1964. Kvůli liturgické reformě, která počítala s užíváním národních jazyků i se zavedením nových liturgických zpěvů, Korejs po roce 1969 postupně zhudebnil desítky žalmů v českém jazyce a utvořil jednotnou soustavu pro všechny tři roční cykly bohoslužby. V knižním vydání žalmy vyšly v roce 1984 pod titulem Zpěvy s odpovědí lidu a chrámoví varhaníci je používají dosud.

Po roce 1989 působil Korejs mimo jiné na Teologické fakultě Univerzity Karlovy. Vyučoval také mladé varhaníky a zpěváky na letních hudebních kurzech. V roce 2006 jeho celoživotní dílo ocenila čestným uznáním Česká biskupská konference. Cenu ministerstva kultury v roce 2015 dostal za celoživotní sbormistrovskou, pedagogickou a dirigentskou činnost v oblasti sborového zpěvu a duchovní hudby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)