Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cesta Guru Járy nezíská registraci jako náboženská společnost, potvrdil NSS

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 11. dubna 2023 23:40
Cesta Guru Járy nezíská registraci jako náboženská společnost, potvrdil NSS

Jaroslav Dobeš, známý pod jménem Guru Jára
Autor: Cesta Guru Járy

Brno - Stoupenci učení guru Jaroslava Dobeše neuspěli ve snaze registrovat v Česku náboženskou společnost nazvanou „Cesta Guru Járy“. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl jejich kasační stížnost proti rozsudku Městského soudu v Praze, který předloni potvrdil nesouhlasné stanovisko ministerstva kultury. Úřad i soudy dospěly k závěru, že „Cesta Guru Járy“ nesplňuje podmínky pro vznik a působení církví a náboženských společností v Česku. Rozsudek NSS je dočasně zpřístupněný na úřední desce.

Dobeš a jeho spolupracovnice Barbora Plášková byli v Česku v nepřítomnosti odsouzeni za znásilnění několika studentek neakreditované esoterické školy. Znásilnění se podle verdiktu dopustil Dobeš s pomocí Pláškové. Mají si odpykat 5,5 roku, respektive pět let ve vězení. Česká policie je však stále vede mezi hledanými osobami. Žili na Filipínách, požádali tam o náboženský azyl.

Podle posledního dostupného rozhodnutí v trestní linii kauzy, které vydal Nejvyšší soud, se Dobeš a Plášková loni nacházeli ve filipínské vydávací vazbě. Proti poslednímu verdiktu ještě podali ústavní stížnosti, o kterých podle databáze Ústavního soudu zatím není rozhodnuto.

Ministerstvo kultury zamítlo registraci Dobešovy náboženské společnosti v roce 2017 z více důvodů. Jednak zjistilo nesrovnalosti v podpůrných petičních arších, dále argumentovalo tím, že skupina rozněcovala nenávist a nesnášenlivost vůči některým svým bývalým členům, a také tím, že podle svého základního dokumentu poskytuje „Cesta Guru Járy“ většinu svých duchovních služeb za úplatu, což dle ministerstva odporuje zákonu o církvích.

Trojice lidí, kteří se obrátili na NSS, argumentovala například tím, že „Cesta Guru Járy“ získala registraci v zahraničí, konkrétně ve Spojených státech a na Filipínách. Podle NSS to však na věci nic nemění.

„Domáhá-li se náboženská společnost registrace v České republice, je na příslušném správním orgánu, aby posoudil takový návrh v souladu s vnitrostátní účinnou právní úpravou, přičemž rozhodnutí o registraci vydaná jinými státy jej nijak nezavazují,“ stojí v rozsudku. NSS nenašel ani jiný důvod k zásahu a změně rozhodnutí ministerstva kultury.

Dobeš podle pravomocného verdiktu trestního soudu na různých seminářích takzvaně odháčkovával ženy. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle verdiktu je Plášková přivedla do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. U některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)