Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František na závěr návštěvy v Budapešti znovu mluvil o laskavosti k migrantům

Ze světa / / ČTK / 30. dubna 2023 14:42
Papež František na závěr návštěvy v Budapešti znovu mluvil o laskavosti k migrantům

Papež František na kolečkovém křesle
Autor: Skynews

Budapešť - Papež František dnes v Budapešti předsedal bohoslužbě pod širým nebem, kde mimo jiné desetitisíce věřících vyzýval, aby otevřeli svá srdce a dveře trpícím, lidem v nouzi a migrantům, kteří hledají ochranu.

Na náměstí u sídla maďarského parlamentu se za krásného počasí sešlo přes 50.000 lidí, uvedla agentura AP. Bohoslužbu sledovali i maďarští politici včetně premiéra Viktora Orbána, který je známý svým tvrdým postojem vůči uprchlíkům z muslimských zemí.

Liturgie byla vyvrcholením třídenní návštěvy hlavy katolické církve, která začala v pátek. Papež přijel na náměstí Lajose Kossutha před 9:00 SELČ v papamobilu, na pódium se poté dostal na invalidním vozíku, který používá kvůli bolestem kolena. Bohoslužby sledovaly stovky zástupců maďarské církve, ale také politici včetně premiéra Orbána, prezidentky Katalin Novákové a bývalých prezidentů Jánose Ádera a Pála Schmitta, uvedl server Index.hu.

"Je bolestné a smutné vidět před sebou zavřené dveře. Zavřené dveře našeho sobectví vůči druhým, zavřené dveře individualismu ve společnosti, která se čím dál více izoluje, zavřené dveře naší lhostejnosti vůči lidem, kteří trpí a jsou znevýhodnění, dveře, které zavíráme před těmi, kdo jsou nám cizí, před migranty a chudými," řekl papež ve svém kázání. O potřebě přívětivosti k cizincům se při své návštěvě v Maďarsku zmínil vícekrát, mimo jiné i s odkazem na slova maďarského patrona, svatého Štěpána.

František ocenil to, že Maďarsko přijalo desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny a v sobotu se v chrámu svaté Alžběty se stovkami běženců setkal. Jeho slova jsou vnímána zejména v kontrastu s tím, jak tvrdě maďarská vláda postupovala vůči uprchlíkům z neevropských zemí. Orbán tvrdí, že Maďarsko musí hájit své hranice a svou kulturu. Buduje si ovšem také obraz politika, který se zasazuje o křesťanské hodnoty.

Papež přicestoval do Maďarka v pátek, za sebou už má setkání s prezidentkou Novákovou, premiérem Orbánem, zástupci církevní obce i občanské společnosti. Dnes se vrací do Vatikánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)