Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Codex Sassoon: Nejstarší a téměř kompletní rukopis hebrejské Bible vydražen za 38,1 milionu dolarů

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 18. května 2023 18:27
Codex Sassoon: Nejstarší a téměř kompletní rukopis hebrejské Bible vydražen za 38,1 milionu dolarů

Codex Sassoon
Autor: Sotheby

New York - V aukční síni Sotheby's v New Yorku byl vydražen Codex Sassoon, považovaný za nejstarší a téměř kompletní rukopis hebrejské Bible. Cena se vyšplhala na neuvěřitelných 38,1 milionu dolarů (přibližně 829,4 milionu korun). Tento cenný rukopis zakoupil bývalý americký velvyslanec v Rumunsku, Alfred H. Moses, který jej daroval ANU – Muzeu židovského lidu v Tel Avivu, kde se stane součástí stálé sbírky.

Codex Sassoon, který byl napsán na konci 9. nebo na začátku 10. století, obsahuje text hebrejské Bible opsaný na zhruba 400 velkých pergamenových listech. Chybí mu jen asi pět listů, včetně prvních deseti kapitol Genesis.

Rukopis, který váží téměř 12 kilogramů, je výjimečný nejen pro svou přesnost, ale také pro své stáří a úplnost. Důležitým faktorem, který přispěl k jeho vysoké ceně, bylo určení data vzniku pomocí radiokarbonové metody, které ukázalo, že kniha mohla být vytvořena kolem roku 900 n. l., tedy možná dokonce dříve než známý Aleppo Codex, pocházející přibližně z roku 930.

Význam vydraženého rukopisu je značný. Podle Alfreda Mosese „je hebrejská Bible nejvlivnější knihou v historii a tvoří základ západní civilizace“ a dodává k tomu: „vědom si historického významu Codexu Sassoon jsem se rozhodl, že se postarám o to, aby se nacházel na místě, které je celosvětově přístupné všem lidem.“

Codex Sassoon byl v minulosti přístupný pouze omezeně, ale před prodejem byl vystaven v rámci celosvětového turné, které zahrnovalo města jako Londýn, Tel Aviv, Dallas, Los Angeles a New York. Nyní bude trvale vystaven v Muzeu židovského lidu v Tel Avivu. Tento krok umožní, aby tento výjimečný rukopis byl přístupný širší veřejnosti a přispěje k dalšímu studiu a pochopení historie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)