Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jubilejní 15. ročník Noci kostelů nabídne pestrý program

Domácí zpravodajství / / ČTK; Církev.cz / 31. května 2023 5:22
Jubilejní 15. ročník Noci kostelů nabídne pestrý program

Ilustrační foto
Autor: www.nockostelu.cz

Česko - 2. června se již popatnácté otevřou brány kostelů, chrámů, modliteben, sborů, kapliček při akci Noc kostelů. Nabízí prostor pro setkání a možnost nezávazného přiblížení se a setkání s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání. Návštěvníci mají možnost prožít rozmanitost křesťanských církví a náboženského vyjadřování. Spolu s katolickou církví se jí zúčastní křesťanské církve, které jsou členy Ekumenické rady církví ČR. Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu kostel otevřený a zjistil, že otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí vstoupit. Během čtyř let se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 Noc kostelů „překročila hranice“ a poprvé se konala v České republice. V roce 2010 se již otevřely kostely a modlitebny v celé České republice, v roce 2011 poprvé také na Slovensku.  

Motto letošního ročníku zní: "Po světle dne totiž nastupuje NOC, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost." 

Pražská arcidiecéze zatím nabízí vstup do 383 objektů. Bude otevřena kaple Panny Marie na Staroměstské radnici ze 14. století., která je součástí nejstarších prostor Staroměstské radnice. Katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na varhany rozezní Přemysl Kšica a také zde bude představen fotografický spolek Člověk a Víra. Kostel Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského (Pražské Jezulátko) nabídne celovečerní program "Člověk, duše a umělá inteligence". 

Litoměřická diecéze přivítá návštěvníky ve 276 kostelích. Zajímavý je Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku, který nedávno navštívil kardinál Dominik Duka, aby požehnal skleněné Kunratické Jezulátko Jiřího Pačinka. Další kulturní program proběhne v Ústí nad Labem na místě zaniklé kaple Navštívení Panny Marie na Mariánské skále. Návštěvníci mohou zavítat do klášterního kostela Narození Panny Marie v Doksanech na noční prohlídku a prohlédnout si i nejstarší románskou část. Za návštěvu jistě stojí také nově obnovený kostel cisterciáckého kláštera v Oseku u Duchcova, kostel Zvěstování Panny Marie a 14 Svatých pomocníků v Kadani a areál kostela v Horní Polici.

V královéhradecké diecézi se dosud přihlásilo 242 kostelů. V Hradci Králové bude otevřena katedrála Svatého Ducha, kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo kostel sboru kněze Ambrože. V Heřmanově Městci na Chrudimsku se otevřou čtyři kostely, v kostele svatého Bartoloměje proběhne přednáška o víně a jeho symbolice i ochutnávka mešních vín. V Chrudimi se otevřou tři kostely, v kostele Českobratrské církve evangelické se bude mimo jiné konat hudební připomenutí k 500. výročí narození Jana Blahoslava.

V českobudějovické diecézi je zatím přihlášeno 142 kostelů. V Březnici v kostele sv. Ignáce z Loyoly a sv. Františka Xaverského proběhne mimo jiné výstava misálů a církevních rouch nebo ochutnávka mešního vína. Českobudějovický kostel Obětování Panny Marie otevře návštěvníkům běžně nepřístupná místa. Gala koncert duchovní hudby Musica Dolce Vita zazní spolu s varhanním koncertem Michaela Boka v Nové Včelnici. Varhany rovněž rozezní kostel Nanebevzetí Panny Marie v areálu kláštera Zlatá Koruna v podání Karla Haymanna s tenoristou Václavem Janovským.

Plzeňská diecéze se chystá zpřístupnit 174 kostelů, sborů a modliteben. V Rabštejně nad Střelou v kostele Panny Marie Sedmibolestné bude možné pozorovat noční oblohu hvězdářským dalekohledem při příležitosti 550. výročí od narození Mikuláše Koperníka. Únikovou hru nabídne kostel ČCE v Nejdku, druhý ročník motorkářské pouti po krušnohorských kostelích připraví pro zájemce farnost Ostrov. Plzeň nabídne návštěvu soukromé kaple v domě plzeňského biskupa nebo koncert skupiny Quo vadis v kostele sv. Jiří. 

V olomoucké arcidiecézi se dosud přihlásilo 220 objektů. Na prohlídku věže kostela s výskytem kolonie netopýra velkého mohou návštěvníci zavítat do Slušovic do kostela Narození sv. Jana Křtitele. Ojedinělou příležitost svěcení zvonice zažijí návštěvníci ve Svatobořicích-Mistříně. Nahlédnout do historie a originálních plánů kostela bude možné v Šumperku v kostele sv. Jana Evangelisty, kde se do akce ve městě zapojují i kostel Českobratrské církve evangelické a modlitebna Bratrské jednoty baptistů. Ve městě Olomouc se poprvé do Noci kostelů zapojuje bývalá jezuitská kaple Sodality Panny Marie, královny andělů. Tento objekt je součástí utajeného prostoru ve Správním Archivu Armády ČR. Arcibiskupský palác umožní téměř po deseti letech vstup do neznámé řeholní kaple Milosrdných sester sv. Kříže. Brněnská diecéze zatím přihlásila 225 kostelů. Na některých místech, například na Zelené hoře, v Rajhradě u Brna a ve Křtinách, se inspiruje výročím významného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí letos uplyne 300 let. Obecné téma „jak se staví kostel“ nabídne farnost Brno-Lesná, kde je připraveno ohlédnutí a zajímavosti z let přípravy a budování nedávno otevřeného kostela blahoslavené Restituty. Starobrněnská bazilika plánuje programy zaměřené na 700. výročí založení kláštera a baziliky Eliškou Rejčkou. 

V ostravsko-opavské diecézi se do Noci kostelů zapojí 135 kostelů. Poprvé bude přístupný dřevěný kostelík sv. Antonína na vrchu Prašivá a zaniklý kostel sv. Jindřicha ve staré Karviné, který byl zbořen kvůli poddolování. Po sedmileté rekonstrukci a uzavření se otevírá hřbitovní kostel v Javorníku (okres Jeseník), kde restaurátoři odkryli úžasné gotické fresky. Mimořádně eA je například nástěnné vyobrazení Krista s vytvořeným otvorem v místě srdce, který sloužil jako svatostánek.

Bližší informace:

www.nockostelu.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)