Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Farnosti v Jaroměři se po téměř 40 letech vrátila ukradená socha světce

Kraje: Praha / / ČTK / 11. června 2023 0:50
Farnosti v Jaroměři se po téměř 40 letech vrátila ukradená socha světce

Kaple sv. Anny, Jaroměř
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Praha - Po téměř 40 letech dostala v pátek římskokatolická farnost v Jaroměři na Náchodsku zpátky sochu svatého Zachariáše, kterou někdo ukradl z její kaple na podzim roku 1985. Sochu z druhé poloviny 18. století našli pražští kriminalisté ve spolupráci s pracovníky Národního památkového ústavu u muže, který ji chtěl vyvézt ze země. Z vyšetřování a výslechu muže ale vyplynulo, že se nedopustil trestného činu, protože sochu koupil v dobré víře od jiného člověka. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

Muž podle něj požádal v uplynulých měsících památkový ústav o vystavení osvědčení k vývozu uměleckého díla kvůli pravděpodobnému prodeji. Pracovníci ústavu následně zjistili, že jde o ukradenou sochu z jaroměřské kaple svaté Anny a významnou památku evidovanou v Ústředním seznamu památek ČR. Kontaktovali proto pražské kriminalisty, kteří si případ převzali a sochu zajistili.

"Kriminalisté prověřováním případu a výslechem osoby žádající o osvědčení k vývozu nezjistili, že by se dopustila trestného činu, neboť sochu prokazatelně koupila v dobrá víře od jiné osoby," doplnil Rybanský s tím, že aktuálně je hodnota sochy světce je od 100.000 do 200.000 korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)