Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Osobní tajemník Benedikta XVI. se na pokyn papeže Františka vrací do Německa

Ze světa / / ČTK / 16. června 2023 9:20
Osobní tajemník Benedikta XVI. se na pokyn papeže Františka vrací do Německa

Arcibiskup Georg Gänswein, prefekt Papežského domu a osobní sekretář emeritního papeže Benedikta XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Osobní tajemník bývalého papeže Benedikta XVI., arcibiskup Georg Gänswein, se na pokyn papeže Františka vrací do své domovské diecéze v německém Freiburgu. Oznámil to dnes Vatikán. Gänswein zatím nebude zastávat žádný důležitý církevní úřad poté, co koncem února skončil i ve funkci prefekta papežské domácnosti. Agentura Reuters poznamenala, že rozhodnutí papeže je velmi neobvyklé a může souviset s pošramoceným vztahem obou hodnostářů.

Šestašedesátiletý Gänswein strávil ve funkci prefekta papežského domu více než deset let, po rezignaci papeže Benedikta XVI. v roce 2013 zůstal dál jeho osobním sekretářem a pracoval pro něj až do jeho loňské smrti. Právě fakt, že má arcibiskup v relativně mladém věku a po třech desítkách let služby opustit struktury Vatikánu a vrátit se bez jakékoli funkce zpět do domovského Německa, lze podle agentury Reuters považovat za formu jakéhosi vyhnanství. Agentura DPA napsala, že výzvou bude toto uspořádání i pro diecézi ve Freiburgu, která bude mít dva arcibiskupy - současného Stephana Burgera a Gänsweina, který se do ní přesune v červenci.

Vztah papeže Františka a Gänsweina se považuje za napjatý už léta, a to zejména v souvislosti s tím, jak se dříve emeritní papež Benedikt vyjadřoval k některým krokům svého následovníka a kritizoval například jeho postoje k homosexualitě nebo modernizaci církve. O pozdvižení se postarala i Gänsweinova kniha, která vyšla krátce po Benediktově smrti, v níž arcibiskup o sporech mezi papeži otevřeně napsal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)