Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při muslimské pouti do Mekky poprvé pomůžou s dopravou i minibusy bez řidiče

Ze světa / / ČTK / 26. června 2023 23:01
Při muslimské pouti do Mekky poprvé pomůžou s dopravou i minibusy bez řidiče

Ilustrační foto - Posvátné místo všech muslimů - mešita v Mekce a svatyně Kaaba
Autor: Wikipedia.org / Ali Mansuri / Creative Commons

Rijád - Při velké muslimské pouti do Mekky (hadždž), která začíná v pondělí, budou letos s dopravou poprvé pomáhat i takzvané samořídící autobusy, tedy řízené díky umělé inteligenci (AI). Převážet budou maximálně 11 poutníků najednou a pohybovat se budou rychlostí nejvýše 30 kilometrů za hodinu. Informovala o tom saúdskoarabská státní tisková agentura SPA.

Velká pouť do Mekky začne v pondělí, ale už v předchozích dnech se do tohoto posvátného místa sjelo podle místních úřadů téměř 1,5 milionu poutníků z různých zemí, uvedla agentura AP. Očekává se, že pouti se letos zúčastní přes dva miliony lidí, stejně jako to bývalo do roku 2019, tedy před pandemií covidu-19. Poprvé od vypuknutí pandemie se nyní pouť koná bez omezení kvůli šíření koronaviru. Loni se směl hadždže účastnit jen milion poutníků, kteří museli být očkováni proti covidu-19, mít negativní test na koronavirus a nesměli být mladší 18 a starší 65 let.

Minibusy bez řidiče budou podle SPA řízené na dálku díky umělé inteligenci, kamerám a senzorům. Jezdit budou na několika trasách, například mezi pahorkem Arafát a údolím Muzdalifa. Jsou na elektrických pohon a na jedno nabití vydrží jezdit šest hodin.

Saúdskoarabská vláda už v minulých letech začala při organizaci hadždže využívat digitální technologie, které usnadňují pobyt poutníkům, ale také pomáhají se zajištěním bezpečnosti. AI například sleduje pohyb poutníků kolem posvátných míst, aby personál mohl zabránit nadměrnému počtu lidí v určitých místech. Poutníci dostávají chytré náramky s informacemi a už před příjezdem jim k lepší organizaci cesty pomáhá mobilní aplikace, díky níž mohou mimo jiné žádat o víza či rezervovat letenky a ubytování.

Zajistit bezpečnost v Mekce a okolí pomáhají bezpečnostní složky, jejichž dovednosti tento týden zhlédl saúdskoarabský ministr vnitra, princ Abdal Azíz bin Saúd na vojenské přehlídce.

Místní úřady také vyzvaly účastníky pouti, aby dodržovali pitný režim a nevystavovali se přímému slunci bez pokrývky hlavy. Meteorologové totiž očekávají přes den v Mekce a Medíně příští týden teploty až 44 stupňů Celsia, v noci výrazně nižší, ale stále vysoké, kolem 30 stupňů.

Pouť do Mekky je jedním z pilířů islámu a aspoň jednou za život ji má vykonat každý muslim, pokud mu to zdraví dovolí. Miliony muslimů z celého světa vykonávají velkou pouť - hadždž, která se koná každý rok ve stanoveném termínu, nebo malou pouť zvanou umra, kterou lze podniknout ve zbytku roku. Pouť je symbolickým napodobením posledního putování proroka Mohameda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)