Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Němečtí vyšetřovatelé prohledali objekty kolínského arcibiskupství

Ze světa / / Vlastní zpráva / 29. června 2023 8:43
Němečtí vyšetřovatelé prohledali objekty kolínského arcibiskupství

Německý kardinál Rainer Maria Woelki
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Berlín -

Státní zastupitelství a policie prohledali 27. června různé objekty kolínského arcibiskupství na západě Německa. Důvodem razie je podle veřejnoprávního vysílatele WDR vyšetřování v souvislosti s údajně křivou přísahou kolínského arcibiskupa Rainera Marii Woelkiho. Tento německý kardinál v posledních letech čelil kritice za to, jak řešil kauzy spojené se sexuálním zneužíváním kněžími v kolínské arcidiecézi.

Podle WDR státní zastupitelství hledá originály dokumentů, které média zveřejnila v uplynulých měsících a které posilují podezření, že Woelki lhal soudu.

Cílem prohlídky bylo zajistit písemné podklady a shromáždit interní komunikaci biskupství v souvislosti s těmito kauzami. 

Vyšetřovatelé přijeli přesně v 8:00 k několika budovám, uvedl WDR. V arcibiskupské rezidenci vyšetřovatelům v civilu otevřel bránu osobně kardinál Woelki. Prohlídka proběhla bez incidentů a setkala se převážně se součinností na příslušných místech pátrání. Bylo prohledáno celkem šest míst, z toho čtyři v Kolíně nad Rýnem a po jednom v Kasselu a Lohfeldenu. Policejní prohlídky se týkaly mimo jiné prostor arcibiskupské rezidence, generálního vikariátu a sídla kurie. Do prohledávání se zapojilo kolem třiceti policistů a čtyři státní zástupci. 

Woelki je podezřelý z křivé výpovědi v kauze povýšení jednoho kněze na zastupujícího městského děkana v Düsseldorfu. Woelki tvrdil, že do března tohoto roku v důležitých bodech nic nevěděl o jeho sexuálních přečinech. WDR přitom nedávno zveřejnil dopis, který napsal osobně Woelki vedoucímu kongregace pro nauku víry ve Vatikánu. Už v roce 2018 v něm byla podrobně popsána obvinění vůči knězi. Woelki pečlivě vypisuje různé sexuální přehmaty faráře vůči mladistvým, včetně společného sledování pornofilmů.

"Nahlédnutím do obchodních dokumentů a e-mailů arcidiecéze by se mělo zjistit, zda lze obvinění kardinála Rainera Marii Woelkiho ze spáchání trestného činu svědectví prokázat, nebo naopak vyvrátit," uvádí arcibiskupství na svém webu. Dále upozorňuje, že vyšetřování má zatím otevřený konec a potrvá delší dobu. Proto prosí veřejnost, aby se zdržela předsudků.

Podle Tiskové zprávy kolínského státního zastupitelství z 27. června je cílem prověřit obvinění vznesená proti kolínskému arcibiskupovi různými stěžovateli z křivého místopřísežného prohlášení (§ 156 StGB) a křivé výpovědi (§ 154 trestního zákoníku) zjistit jak usvědčující, tak osvobozující okolnosti. "V této fázi řízení je důležitá zejména presumpce neviny, která musí být v trestním řízení tak jako tak zachována až do vynesení pravomocného rozsudku soudu," uvedl státní zástupce. Dodal, že podezřelý není v žádném případě obviněn z krytí zneužívání či dokonce účasti na něm.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)