Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před mešitou ve Stockholmu muž spálil korán, muslimské země protestují

Ze světa / / Vlastní zpráva / 2. července 2023 6:19
Před mešitou ve Stockholmu muž spálil korán, muslimské země protestují

Korán a Bible
Autor: Daniel Bartoň

Stockholm/Ankara/Rabat/Bagdád/Kábul - Před největší mešitou ve Stockholmu 28. června muž roztrhal a spálil jeden výtisk koránu. Akce byla svolaná na první den muslimského svátku íd al-adhá, informovala dnes agentura AFP. Svolavatel akce Salwan Momika nejprve na svatou knihu muslimů položil slaninu, která patří mezi potraviny zakázané islámem. Pak z knihy vytrhl několik stránek a zapálil ji. 

Momika o sobě v nedávném rozhovoru s médii prohlásil, že je irácký uprchlík, který se snaží prosadit zákaz koránu, napsal Reuters.

Policie shromáždění povolila, protože bezpečnostní riziko spojené se spálením koránu není takové povahy, aby si vyžádalo zrušení akce, odůvodnila své rozhodnutí. Poukázala také na svobodu projevu, zároveň ale zahájila vyšetřování muže pro "podněcování k nenávisti vůči etnické skupině", napsala dnes agentura AFP. 

"Je to legální, ale nevhodné," komentoval pálení koránu švédský premiér Ulf Kristersson. Dodal, že rozhodnutí je na policii. "Domnívám se, že žijeme v době, kdy je potřeba zůstat v klidu a uvažovat o tom, co je nejlepší pro dlouhodobé zájmy Švédska." 

Čin odsoudil turecký ministr zahraničí Hakan Fidan. "Je nepřijatelné, že tyto činy proti islámu jsou povoleny pod záminkou svobody slova," uvedl. Prezident Recep Tayyip Erdogan incident označil za odporný protest, na který bude Turecko ostře reagovat. "Poučíme arogantní lidi ze Západu, že urážet posvátné hodnoty muslimů není svoboda projevu," řekl svým spolustraníkům. 

Podobné výhrady z Ankary zazněly i v únoru poté, co v lednu spálil ve Stockholmu korán jeden protiislámský aktivista. Tehdy turecký prezident prohlásil, že Turecko neratifikuje švédskou žádost o vstup do NATO, pokud tamní úřady budou dovolovat pálení koránu na veřejnosti. Turecká vláda viní Stockholm z toho, že dlouhodobě poskytuje útočiště disidentům, které Ankara označuje za teroristy kvůli jejich údajným vazbám na organizaci Strana kurdských pracujících (PKK).

Švédská vláda se snaží přesvědčit Ankaru, aby ratifikaci vstupu do NATO schválila. Kvůli tomu například prosadila protiteroristický zákon. Norma přitom ve Švédsku vyvolala obavy o svobodu slova a další základní práva, podle švédského ministra spravedlnosti Gunnara Strömmera ale svobodu slova neohrozí.

Maroko na neurčitou dobu stáhlo ze Švédska svého velvyslance. Marocké ministerstvo zahraničí si ve středu také předvolalo švédského chargé d´affaires a dalo mu najevo, že "tento útok jasně odsuzuje a takové nepřijatelné chování odmítá".

Irácká vláda ve svém prohlášení uvedla, že pálení koránu zosobňuje "nenávistné a nepřátelské nastavení, které nemá co do činění se svobodu vyjadřování". "Tento odsouzeníhodný čin urazil city milionů muslimů," citovala z dokumentu agentura AFP.

 Incident odsoudily také další země Blízkého východu a severní Afriky či radikální hnutí Tálibán, které vládne v Afghánistánu. Afghánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že čin rezolutně odsuzuje. "Dovolit spáchání takového ohavného činu před mešitou v den jednoho z nejvýznamnějších svátků islámu ukazuje naprosté nerespektování tohoto náboženství a jeho téměř dvou miliard stoupenců ze strany švédské vlády," napsalo ministerstvo řízené Tálibánem. Zároveň vyzvalo všechny muslimské státy a organizace, aby přijaly patřičná odvetná opatření.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh obvinilo švédské úřady, že "jsou komplicem zločinu", a vyzvalo Stockholm, aby ukončil tyto činy a "neschovával se za svobodu projevu". Saúdská Arábie kritizovala "opakované projevy nenávisti" ve Švédsku, zatímco Kuvajt apeloval na to, aby lidé, kteří páchají takovéto "nepřátelské činy", byli souzeni. Palestinské ministerstvo zahraničí poukázalo na "zjevné porušení principů tolerance".

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí řekl, že vláda a lid Íránu "takovéto urážky nebudou tolerovat". Kritika zazněla také z Egypta, Spojených arabských emirátů či Sýrie, podle níž šlo o "ostudný čin, který spáchal extremista se svolením švédskév lády".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)