Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Švédsku byl poprvé shledán vinným člověk kvůli spálení koránu

Ze světa / / ČTK / 13. října 2023 9:00
Ve Švédsku byl poprvé shledán vinným člověk kvůli spálení koránu

Korán
Autor: Unsplash.com / Malik Shibly

Stockholm - Ve Švédsku byl poprvé shledán vinným člověk z podněcování k nenávisti v souvislosti se spálením koránu. Verdikt soudu v Linköpingu přišel po sérii demonstrací, na nichž byl spálen korán a které vyvolaly hněv muslimů celého světa. Turecko na tyto demonstrace poukazuje jako na jeden z důvodů, kvůli nimž stále neratifikovalo žádost Švédska o vstup do NATO, píše agentura Bloomberg.

Švédský soud uvedl, že pálení koránu sice není v zemi nelegální, cílem 27letého odsouzeného muže ale bylo vyhrožovat muslimům a vyjádřit vůči nim opovržení. "Video bylo zacílené na muslimy, a nikoli na islám jako náboženství," napsal soud v prohlášení. Muž dostal podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou, ve které se musí chovat řádně.

Odsouzený 27letý muž v roce 2020 nahrál video, na němž bylo vidět, jak před katedrálou v Linköpingu ve středním Švédsku pálí na grilu korán společně se slaninou. Ta patří mezi potraviny zakázané islámem, protože jde o vepřové maso. Na záběru se také objevil nápis s hanlivou poznámkou o proroku Mohamedovi.

Muž pak videonahrávku zveřejnil na internetu a ohořelou posvátnou knihu islámu a slaninu umístil před městskou mešitu. Videonahrávku doprovázela hudba, která je podle soudu úzce spojena s teroristickými útoky na mešity na Novém Zélandu z roku 2019, při nichž zahynulo 51 lidí.

Iráčan, který je zodpovědný za většinu protestních akcí s pálením koránu ve Švédsku v letošním roce, je v současné době vyšetřován kvůli stejnému zločinu, za nějž padl 12. října rozsudek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)