Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židovské muzeum získalo stovky děl malířky a oběti holokaustu Kaudersové

Kraje: Praha / / ČTK / 29. července 2023 0:09
Židovské muzeum získalo stovky děl malířky a oběti holokaustu Kaudersové

Gertrud Kauders kresba dívky (pastel)
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Po několikaletém jednání se do sbírek Židovského muzea v Praze dostává soubor 380 děl pražské malířky a vrstevnice Franze Kafky Gertrud Kaudersové (1883 až 1942). Na rozdíl od Kafky zůstala umělkyně téměř 80 let zapomenuta. Její díla našli náhodně dělníci před započetím demolice domku na Zbraslavi. Potomci malířky dílo loni získali a rozdělili ho do několika institucí ve světě. Největší část souboru připadla jako dar pražskému Židovskému muzeu, jehož šéfkurátorka Michaela Sidenberg se od počátku podílela na záchraně a dokumentaci unikátního nálezu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí muzea Gabriela Zadražilová.

Záchrana uměleckého odkazu Kaudersové je podobná tomu Kafkovu tím, že se o ni zasadili její přátelé. V případě Kaudersové to byla malířka Natálie Jahůdková, s níž Kaudersová v polovině 20. let 20. století krátce studovala na krajinářské speciálce pražské AVU. Dům na Zbraslavi, který Jahůdková, narozená v roce 1895 v Moskvě jako Natalia Ivanovna Schtutzer, obývala, se stal na téměř 80 let tajnou schránkou ukrývající cenný obsah, o němž věděli pouze nejbližší Nataliini příbuzní.

Kaudersová se narodila do rodiny advokáta Sigmunda Kauderse a jeho ženy Emilie. Oba rodiče pocházeli z pražských židovských rodin. Gertrud zůstala po celý život svobodná a díky otci, který jí zajistil finanční nezávislost, se mohla věnovat své vášni, studiu umění. Započala je u představitele Mnichovské secese Maxe Feldbauera, který v letech 1901 až 1915 vyučoval na takzvané Damenakademie (Ženské akademii při Mnichovském spolku výtvarných umělkyň). Svá studia prohloubila školením v Paříži i Praze, kde pokračovala mimo jiné na krajinářské škole malíře Otakara Nejedlého.

Svůj život strávila v Praze, kde se účastnila spolkového uměleckého života a kromě vlastní tvorby také učila. V květnu 1942 byla deportována do Terezína, kde byla okamžitě zařazena do transportu směřujícího do Lublinu, kam však již nedojela. Při selekci ji nacisté přeřadili do jiného transportu, odvezli do vyhlazovacího tábora v Majdanku a zavraždili.

Ještě předtím, než nastoupila svoji poslední cestu, stihla přenést všechny práce ze svého ateliéru do zbraslavského domku své přítelkyně. Více než stovka pláten a bezmála 600 kreseb bylo uschováno v různých částech domu až do započetí demolice objektu na jaře 2018. Teprve objevem skrýše se vysvětlilo, proč byly do té doby malby a kresby Gertrud prakticky neznámé.

V roce 2019 se o nálezu dozvěděli potomci jediného synovce Gertrud, Cornelia Kauderse, žijící na Novém Zélandu a v Austrálii. Po dlouhém jednání dosáhli v květnu 2022 dohody o vydání děl. Rozhodli se početné dílo rozdělit do několika menších celků, a zajistit tak jeho zastoupení ve vícero významných sbírkách na třech kontinentech. S díly Gertrud Kaudersové se tak napříště bude možné setkat v New Yorku, Washingtonu nebo třeba ve Wellingtonu na Novém Zélandu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)