Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Stojan má sochu v rodném Beňově

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 9. září 2023 23:08
Arcibiskup Stojan má sochu v rodném Beňově

arcibiskup Stojan
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Beňov (Přerovsko) - Olomoucký arcibiskup, poslanec a senátor Antonín Cyril Stojan má v rodném Beňově na Přerovsku sochu v životní velikosti. Obec ji získala darem. Při slavnostní liturgii ke 100. výročí arcibiskupova úmrtí (+29.9.1923) ji požehnal 9. září administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík. Socha, jejímž autorem je sochař a restaurátor Jan Kozel, je zatím umístěna v kostele sv. Františka z Assisi, po výrobě soklu bude přemístěna na palouček mezi kostelem a farou. Sté výročí arcibiskupova úmrtí si dnes v Beňově připomněli lidé z širokého okolí.

Sochu vytvořil Jan Kozel podle předlohy olomouckého sochaře a štukatéra Josefa Hladíka z 30. let minulého století. "Jde o plastiku, která je umístěna ve zdejším muzeu. Hladík byl mou inspirací," řekl dnes novinářům pětasedmdesátiletý Jan Kozel. Uvedl, že pochází z Bystřice pod Hostýnem. "Na Hostýně se arcibiskup Stojan velice pozitivně zapsal při renovaci kostela. Důvodem této práce bylo také jeho letošní výročí," doplnil Kozel.

O umístění nové sochy rozhodovali i obyvatelé v anketě. "Dělali jsme kvůli převzetí sochy anketu mezi obyvateli, kde jsme řešili i její umístění. Téměř všichni si přáli, aby byla umístěna na paloučku mezi kostelem a farou. Zastupitelé následně dar přijali," řekl dnes ČTK starosta Beňova Ivo Pitner. Dvoumetrovou sochu o hmotnosti zhruba půl tuny přemístili místní do kostela v pátek. Obdivovat ji tak dnes mohli lidé poprvé.

Odkaz arcibiskupa a slavného beňovského rodáka si dnes připomněli lidé i slavnostní mší. Symbolicky se tak stalo v místě, kde Stojan v roce 1876 sloužil svou první mši. Biskup Nuzík dnes vyzdvihl jeho odkaz a poděkoval jeho rodišti za jeho život. Beňovští si odkaz svého rodáka připomínají také muzeem umístěným v budově fary a rovněž Stojanovou lípou. Více než 140 let stará lípa získala v roce 2007 titul Strom roku.

Antonín Cyril Stojan, který žil na přelomu 19. a 20. století, byl desátým olomouckým arcibiskupem. Narodil se v Beňově v roce 1851 a zemřel 29. září 1923 v Olomouci. Je považován za obnovitele Svatého Hostýna a sbližovatele západních a východních křesťanů. Dokázal rovněž úspěšně spojit kněžské povolání s profesí politika. Působil v Katolicko-národní straně na Moravě, za kterou byl v roce 1897 zvolen do poslanecké sněmovny říšské rady. Několikrát se zúčastnil i jednání moravského zemského sněmu. V politické činnosti pokračoval Stojan i po vzniku Československé republiky. V březnu 1921 ho papež Benedikt XV. jmenoval olomouckým arcibiskupem. V roce 1987 předali zástupci olomoucké arcidiecéze v Římě doklady podpírající žádost o Stojanovo blahořečení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)