Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Umaně dorazily tisíce židovských poutníků na oslavu Nového roku. Sešli se i se Zelenským

Ze světa / / ČTK, red. / 14. září 2023 23:34
Do Umaně dorazily tisíce židovských poutníků na oslavu Nového roku. Sešli se i se Zelenským

Setkání prezidenta Zelenského se zástupci židovských obcí
Autor: twitter.com/ Visegrad24

Kyjev - Tisíce poutníků z řad chasidských Židů přicestovaly do ukrajinského města Umaň, aby zde navzdory válce oslavily židovský Nový rok, Roš hašana. Oznámily to oblastní úřady, které dříve poutníky nabádaly, aby do Umaně, kde je pochován jeden z význačných představitelů chasidského judaismu, kvůli riziku ostřelování a náletů raději nejezdili. Ale i loni v září do města v centrální části Ukrajiny přijely desítky tisíc poutníků. Ukrajinským strážcům zákona nyní pomáhají i izraelští policisté.

Se židovskými představiteli z Ukrajiny i ze zahraničí se včera sešel také prezident Zelenský. Jak připomíná agentura Visegrad 24, ruská propaganda ho ráda označuje za "lídra neonacistů". Ukrajinský prezident má ale sám židovské kořeny. Zástupcům židovských obcí z Ukrajiny poděkoval, že zůstali v zemi a popřál jim k Novému roku.  

Do Umaně dorazily tisíce židovských poutníků na oslavu Nového roku. Sešli se i se Zelenským

Umaňská synagoga
Autor: Wikipedie.org / Velká Británie-Kamelot / Creative Commons

"Asi 22.000 poutníků, převážně z Izraele, USA a evropských zemí ráno dorazilo do města," napsal na telegramu Ihor Taburec, který stojí v čele správy Čerkaské oblasti. Gubernátor vyzval místní obyvatele i návštěvníky, aby byli co nejvíce ostražití, přiměřeně reagovali na letecké poplachy, dodržovali bezpečnostní pravidla a nepodléhali manipulacím nepřátel.

Umaň je poměrně daleko od fronty, ale koncem dubna zde přišlo o život 23 lidí poté, co ruská střela zasáhla panelový dům.

"Vy i já už víme, že Rusko rádo vyrábí falešné zvěsti, aby ospravedlnilo své zločiny, zastrašovalo a provokovalo. Recept na protiopatření zůstává stejný: zachovejte chladnou hlavu, nepropadejte panice a důvěřujte pouze oficiálním zdrojům informací," nabádal Taburec a ujistil, že nyní je situace v Umani stabilní a pod kontrolou úřadů. 

Svátek Roš hašana, jímž se slaví židovský Nový rok, připadá letos na 15. až 17. září. Do Umaně při této příležitosti každoročně přijíždějí židovští poutníci poklonit se hrobu rabína Nachmana z Braclavi (1772-1810), který byl jedním z potomků rabína Baal Šem Tova, zakladatele chasidismu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)