Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Německu se veřejnosti otevřely mešity, nabídly prohlídky i pohled do zákulisí

Ze světa / / ČTK / 4. října 2023 0:28
V Německu se veřejnosti otevřely mešity, nabídly prohlídky i pohled do zákulisí

Kostel a mešita v německém Mannheimu
Autor: pixbay.com

Berlín - V Německu se u příležitosti oslav 33. výročí znovusjednocení země otevřelo na 1300 mešit, které veřejnosti nabídly prohlídky a informace o islámu a islámském způsobu života. V berlínské čtvrti Pankow se ke dni otevřených dveří přidala mimo jiné mešita pojmenovaná po Chadídže, první manželce proroka Mohameda.

"Dnem otevřených mešit chceme ke Dni německé jednoty přispět jednotou společnosti i náboženství. Stejně jako je německá jednota, tak existuje i duchovní a náboženská jednota," řekl v rozhovoru s ČTK imám z Chadídžiny mešity Scharjil Ahmad Khalid. Uvedl, že otevření mešit rovněž umožňuje muslimům zapojit se do dlouhodobé debaty o tom, zda islám k Německu patří.

"Přinejmenším sto let ale v Německu islám organizovaně působí. Muslimové v Německu byli ještě před rozdělením země na východ a západ," poznamenal s tím, že jeho mešita patří k reformnímu společenství Ahmadíja, nejstarší uznané muslimské obce v Německu. "K Německu patříme a jsme součástí jeho historie," řekl.

Návštěvníci si v mešitě mohli poslechnout úryvky modliteb v arabštině a poté se s ostatními na nástěnce podělit o dojmy z toho, jak jim jazyk zní. "Velmi často lidé zmiňují melodičnost a romantičnost arabštiny," řekl Khalid.

Mešita je podle Khalida otevřená zájemcům o návštěvu po celý rok, kdy nabízí přednášky pro veřejnost či exkurze pro školy; spolupracuje také se sousedními kostely. Výroční den ale spojila s ochutnávkou orientálních pokrmů, výstavou o islámu a zábavou pro děti, které se mohly zabavit na skákacím hradu nebo třeba ve výtvarných dílnách.

Pro Khalida jako imáma se tento den stal možností, jak návštěvníkům sdělit, že islám není náboženstvím nenávisti, jak někteří kritici této víry tvrdí. Teroristy, kteří se k islámu hlásí, za muslimy nepovažuje. "S islámem nemají nic společného," řekl s tím, že islám je o lásce. "Pokud se v případě křesťanů a jejich vztahu k Bohu hovoří o otcovské lásce, v islámu je to láska mateřská," řekl.

To, že mešita je otevřená nejen muslimům, dokazují podle Khalida i její dobročinné projekty. "Po vypuknutí války na Ukrajině bylo naše společenství první z muslimských organizací, které pomáhaly běžencům na německo-polské hranici," řekl. "Přímo v mešitě jsme pak tři měsíce poskytovali ubytování 200 uprchlíků. Matrace tehdy byly úplně všude," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)