Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k ukončení násilí v Izraeli i Gaze. České církve odsoudily teroristický útok

Ze světa / kir / / 8. října 2023 17:47
Papež vyzval k ukončení násilí v Izraeli i Gaze. České církve odsoudily teroristický útok

Ilustrační foto
Autor: www.facebook.com/ekumenickarada.cz

Vatikán, Praha - Jednotky radikálního hnutí Hamás začaly v sobotu ostřelovat izraelská města a vnikly na izraelské území, kde zabily stovky vojáků i civilistů a mnohé odvlekly do Gazy jako rukojmí. Izraelská vláda oznámila, že země je ve válce a že její reakce v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, bude velmi tvrdá. Konflikt si již vyžádal stovky obětí.

Papež František dnes podle ČTK vyzval k ukončení útoků a násilí v Izraeli a Gaze. Terorismus a válka nevyřeší žádné problémy, ale přinesou jen další utrpení a smrt nevinných lidí, řekl papež ve své týdenní promluvě k věřícím.

"S obavami a zármutkem sleduji, co se děje v Izraeli," řekl papež a vyjádřil solidaritu s příbuznými obětí. "Válka je porážka, pouze porážka. Modleme se za mír v Izraeli a Palestině," dodal.

Ekumenická rada církví v České republice  (ERC) pak v krátkém prohlášení odsoudila teroristické útoky proti státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu. "V modlitbě pamatujeme na všechny oběti i jejich blízké a prosíme Boha o obnovení míru ve Svaté zemi, " uvedli.

Také biskupové jedné z členských církví ERC - Církve československé husitské (CČSH) - vyjádřili solidaritu státu Izrael a jeho občanům a odsoudili teroristické napadení tohoto státu, ke kterému došlo v židovský sobotní sváteční den.

"Vyslovujeme znepokojení nad eskalujícím válečným konfliktem, modlíme se za oběti násilí a za spravedlivé řešení a bezpečnost. Připojujeme se k modlitbám za pokoj a mír v této oblasti i v dalších místech světa, kde umírají lidé z důvodu nenávisti a válečných střetů," uvedli biskupové CČSH.

Plzeňský biskup římskokatolické církve Tomáš Holub pak na Twitteru prosí o pokoj slovy 122 žalmu: "Vyprošujte Jeruzalému pokoj: Kéž v klidu žijí ti, kdo tě milují! Kéž je na tvých valech pokoj, kéž se tvé paláce těší klidu! Pro své bratry, pro své druhy vyhlašuji: „Budiž v tobě pokoj!“ Pro dům Hospodina, našeho Boha, usiluji o tvé dobro."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)