Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve vyhlazovacím taboře Sobibor nacisté zabili čtvrt milionu lidí

Ze světa / / ČTK / 16. října 2023 19:57
Ve vyhlazovacím taboře Sobibor nacisté zabili čtvrt milionu lidí

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Majkl Velner

Sobibor (Polsko)/Praha - Nacistický vyhlazovací tábor Sobibor na východě dnešního Polska fungoval necelý rok a půl, do jeho likvidace 17. října 1943 v něm nacisté zavraždili na čtvrt milionu lidí, převážně Židů. Sobibor patřil s Belzecem nebo Treblinkou mezi vyhlazovací tábory, které vznikaly od jara roku 1942 v rámci Operace Reinhard pojmenované podle Reinharda Heydricha zabitého krátce předtím českými parašutisty. Ta skončila se závěrem roku 1943, poté se hlavním vyhlazovacím centrem stal tábor v Osvětimi.

Na výstavbě Sobiboru se podíleli místní obyvatelé spolu s několika desítkami Židů z blízkých ghett. V dubnu 1942 byl na místo velitele povolán obávaný Franz Stangl, který měl za úkol výstavbu dokončit. Prostor byl rozdělen na tři oddělení: administrativní část, kde se nacházela železniční rampa a ubytovny pro Němce a Ukrajince, část, kde se deportovaní museli svléknout, nechat si ostříhat vlasy a odevzdat cenné předměty, a vyhlazovací část, kde se nacházely plynové komory, hromadné hroby a ubytovny pro židovské vězně.

Do Sobiboru byli deportováni Židé nejen z Generálního gouvernementu (tedy části Polska pod německou správou), ale též ze Slovenska, Protektorátu Čechy a Morava, Německa, Nizozemska a Francie. Poslední transporty přijely do Sobiboru z několika likvidovaných ghett. V říjnu 1943 vypuklo v táboře povstání, většina vězňů ale byla zabita na útěku nebo nepřežila přechod přes minové pole. Tábor byl poté zlikvidován. Válku přežilo asi 50 vězňů.

V letech 1933 až 1945 nacisté vybudovali - převážně v Německu a Polsku - podle odhadů newyorského Muzea židovského dědictví asi 15.000 vyhlazovacích, koncentračních, pracovních nebo sběrných táborů a jejich poboček, které se staly jednou z nejhorších kapitol dějin lidstva. Přesný počet všech obětí nacistických táborů nelze zjistit, ale hrubý odhad šplhá až k 11 milionům. Vyvražďování Židů a dalších osob zahájily jednotky Einsatzgruppen již v červnu 1941, ovšem nelidská likvidační mašinérie začala fungovat až později

Od začátku roku 1942 vznikaly v rámci Operace Reinhard vyhlazovací tábory s plynovými komorami, ve kterých byl používán k vraždění kysličník uhelnatý z výfukových plynů nebo z tlakových lahví. Popravy a úmrtí kvůli tvrdým podmínkám byly ale na denním pořádku také v koncentračních táborech a v ghettech. Po konci Operace Reinhard se hlavním vyhlazovacím centrem se poté stala Osvětim, kde byl k vraždění plně používán jedovatý plyn cyklon B. Během holokaustu zahynulo dohromady na šest milionů Židů.

Stangl, který velel rovněž Treblince a který se výrazně podílel na programu "eutanazie" a pronásledování partyzánů v Itálii a Jugoslávii, byl zatčen v roce 1967 v Brazílii. V prosinci roku 1970 byl v německém Düsseldorfu odsouzen na doživotí a následujícího roku zemřel ve vezení na srdeční selhání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)