Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé vzpomínají na své zemřelé

Domácí zpravodajství / / ČTK / 2. listopadu 2023 23:53
Lidé vzpomínají na své zemřelé

Ilustrační foto
Autor: Pixbay.com

Praha - Lidé vzpomněli na své příbuzné a blízké, kteří zemřeli. Druhý listopadový den se tradičně připomíná jako Památka zesnulých, lidově Dušičky, v katolickém liturgickém kalendáři je tento den zapsaný jako Vzpomínka na všechny věrné zemřelé. Věřící se toho dne scházejí na bohoslužbách za zemřelé, hroby se už několik dní plní svíčkami, věnci a květinami.

Dušičky jsou vzpomínkou na zemřelé, kteří podle katolického pojetí nejsou ještě dokonale připraveni ke vstupu do nebe a jsou ve fázi takzvaného očišťování, které církev nazývá očistcem.

Dušičkám předchází první listopadový den svátek Všech svatých. Ten je podle katolického pojetí společnou slavností lidí, kteří již vstoupili do nebe a jsou spojeni s Kristem, který svou smrtí a zmrtvýchvstáním nebe otevřel.

Původ podzimního vzpomínání na zemřelé pochází z keltských a později slovanských tradic. Napříč kulturami se dny na přelomu října a listopadu pojí se světem mrtvých, který představuje paralelu s ubývajícím denním světlem a nástupem zimy.

Veřejné slavení vzpomínky na všechny zemřelé zavedl benediktinský opat Odilo z francouzského kláštera Cluny po roce 998. Od 14. století zdomácnělo i v Římě. Zvyk slavit v ten den tři mše za zemřelé potvrdil v 18. století papež Benedikt XIV. Od roku 1915 to bylo rozšířeno na celou katolickou církev.

Zatímco české Dušičky jsou spíše tichou vzpomínkou na ty, kteří zemřeli, v jiných zemích panuje v těchto dnech jiná atmosféra. V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena se svátkem Halloween. Halloweenské akce jsou v posledních letech oblíbené i v Česku, nejvíce se ujalo vyřezávání dýní, strašidelné převleky, dekorace nebo různé pochutiny. V Latinské Americe se na Den mrtvých (Día de Muertos) konají průvody barevných masek. V Mexiku je to nejoblíbenější a nejvýznamnější svátek, chápaný jako šťastné shledání mezi živými a mrtvými.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)