Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Největší vzdušný „vánoční“ útok na Ukrajinu si vyžádal pět desítek mrtvých

Ze světa / kir / ČTK, vaticannews, red. / 29. prosince 2023 16:30
Největší vzdušný „vánoční“ útok na Ukrajinu si vyžádal pět desítek mrtvých

Ilustrační foto: obyvatelé Charkova se ukrývají v metru před nálety
Autor: twitter.com

Kyjev - Rusko v noci na dnešek a ráno podniklo zřejmě nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od počátku invaze.  Nálety, které Rusko podniklo na města po celé Ukrajině, si podle ukrajinských úřadů vyžádaly téměř 50 mrtvých a přes 160 zraněných. Jen v Kyjevě bylo zabito 30 lidí. Na první den nového roku byl v hlavním městě vyhlášen státní smutek. Ten už dnes drží i další zasažená města - Záporoží, Dnipro a Oděsa.

Velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkových 158. Úřady hlásí oběti a škody v Kyjevě, Dnipru, Charkově, Lvově, Oděse nebo Záporoží. „Napadeny byly objekty kritické infrastruktury, průmyslové a vojenské objekty. Bohužel jsou mrtví a zranění,“ dodal Zalužnyj.

K útoku došlo jen několik dní po oslavě Vánoc, které letos Ukrajina poprvé slaví 25. prosince podle západního kalendáře. Pravoslavná země slavila Vánoce tradičně až 7. ledna jako Rusko. Od začátku invaze se ale Kyjev snaží co nejvíce oddělit od Moskvy i v oblasti církevních tradic. 

Prezident Zelensky poděkoval papeži za jeho vánoční pozdrav

Ve čtvrtek pak papež František telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který Františkovi poděkoval za jeho vánoční pozdrav a  za podporu míru na Ukrajině, píše server Vatikannews.

„Právě jsem hovořil s Jeho Svatostí papežem Františkem, abych mu vyjádřil vděčnost za jeho vánoční pozdravy Ukrajině a  Ukrajincům, za jeho přání míru, spravedlivého míru pro nás všechny,“ uvedl prezident Zelenskyj na síti X. „Hovořili jsme o  naší společné práci na mírovém plánu, do kterého se na úrovni svých zástupců zapojilo již více než 80 států. Bude jich ještě více. Jsem vděčný Vatikánu za podporu.“

Papež František ukrajinského prezidenta přijal dvakrát, podruhé 13. května 2023. První setkání se uskutečnilo v  roce 2020, před invazí Ruska na Ukrajinu. Od té doby spolu oba muži několikrát telefonicky hovořili, poprvé 26. února 2022, pouhé dva dny po vypuknutí války. Často se ale objevuje i kritika za příliš „diplomatický“ postoj papeže vůči válce na Ukrajině. Papež byl také několikrát pozván do Kyjeva, návštěvu zatím nepotvrdil.

Největší vzdušný „vánoční“ útok na Ukrajinu si vyžádal pět desítek mrtvých

Ilustrační foto: prezident Zelenskyj na návštěvě u papeže
Autor: www.rbc.ua

Útok všemi prostředky

Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo všemi prostředky: drony, střelami balistickými, s plochou drahou letu i hypersonickými, řekl podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. „Ve skutečnosti letělo všechno… akorát Kalibry nebyly,“ uvedl Ihnat v televizním vysílání s odkazem na ruské střely. Jinak Rusové podle něj použili hypersonické střely Kinžal, střely balistické i ty s plochou drahou letu, protiletadlové střely S-300 upravené k útokům na pozemní cíle i útočné bezpilotní drony Šáhed. Invazní armáda podle Ihnata vypustila na Ukrajinu nejprve drony a poté střely různých typů.

Ukrajinské úřady informují o obětech, zraněných i škodách. Někde jsou hlášeny škody kvůli pádům trosek sestřelených raket nebo dronů. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podle agentury Reuters uvedl, že invazní armáda se zaměřila na sociální a kriticky důležitou infrastrukturu.

„Porodnice, vzdělávací instituce, nákupní centrum, vícepodlažní a soukromé budovy, komerční sklady, parkoviště. Kyjev, Lvov, Oděsa, Dnipro, Charkov, Záporoží a další města,“ napsal na telegramu Zelenskyj, podle něhož Rusko použilo téměř všechny typy střel, které má ve svém arzenálu. „Na údery teroristů určitě odpovíme,“ dodal prezident.

Ruské údery ukazují strašlivou realitu na Ukrajině, odsouzení přichází ze všech stran

Útoky ruských vojsk, které si dnes na Ukrajině vyžádaly nejméně dvě desítky mrtvých a zhruba 100 zraněných, jsou ukázkou strašlivé reality, které tato země čelí. Uvedla to koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová. Podle britského premiéra Rishiho Sunaka poslední vlna masivních útoků ukazuje, že ruský prezident Vladimir Putin se nezastaví před ničím, informovala agentura AFP.

„Pro ukrajinský lid je to další nepřijatelný příklad strašlivé reality, které čelí,“ uvedla na sociální síti X Brownová. Důrazně přitom odsoudila „vlnu nenávistných útoků na obydlené oblasti Ukrajiny“.

„Tyto rozsáhlé útoky na ukrajinská města ukazují, že Putin se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého cíle vymýtit svobodu a demokracii. Nenecháme ho vyhrát,“ uvedl Sunak. Vyzval také k podpoře Kyjeva tak dlouho, jak to bude nutné.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že Rusko „v noci na dnešek zahájilo jeden z největších útoků proti městům a obyvatelstvu“ od zahájení invaze na Ukrajinu. Úder odsoudil jako zbabělý a nevybíravý. „EU stojí na straně Ukrajiny, dokud to bude trvat,“ dodal na sociální síti X.

Francie co nejdůrazněji odsoudila „strategii teroru zaměřenou na zničení ukrajinské civilní infrastruktury“ v návaznosti na poslední vlnu masivních ruských úderů na Ukrajinu. Paříž „bude i nadále podporovat Ukrajinu a poskytovat jí nezbytnou pomoc, aby mohla v úzké koordinaci se svými partnery vykonávat svou legitimní obranu“, dodalo v tiskové zprávě francouzské ministerstvo zahraničí.

Česko musí vytrvat v podpoře bránící se Ukrajiny, uvedl na sociální síti X po dnešních ruských útocích ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Rusko podle něj nesmí uspět se svou zvrácenou imperialistickou invazí. Na další podporu Západu Ukrajině na síti  apeloval také předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Lídři zemí Evropské unie se na nedávném summitu neshodli na podobě revize dlouhodobého unijního rozpočtu na léta 2021 až 2027, která by zohlednila potřebu dlouhodobé podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi a další aktuální potřeby. Maďarsko věc blokuje, uskuteční se mimořádný summit 1. února. Lipavský v rozhovoru ČTK minulý týden řekl, že věří v to, že se nalezne shoda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)