Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svědkyně Jehovova z Ekvádoru si stěžuje ve Štrasburku na podání transfúze proti její vůli

Ze světa / / ČTK / 11. ledna 2024 11:26
Svědkyně Jehovova z Ekvádoru  si stěžuje ve Štrasburku na podání transfúze proti její vůli

Ilustrační foto: Shromáždění Svědků Jehovových v Sále Království
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Štrasburk (Francie) - Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku začal projednávat případ ženy z Ekvádoru, která si stěžuje na Španělsko. Třiapadesátiletá žena se hlásí ke svědkům Jehovovým a kvůli své víře odmítá krevní transfuze. Na soud se obrátila kvůli tomu, že jí lékaři ve Španělsku podali transfuzi navzdory jejímu přání, i když jí tím zachránili život, informovala agentura AFP. Verdikt podle očekávání padne za několik měsíců.

Rosa Edelmira Pindová se v roce 2017 dozvěděla, že nejlepším řešením jejího zdravotního stavu bude operace. V červnu 2018 byla přijata za tímto účelem do nemocnice ve španělském městě Soria, ve kterém žila. Před hospitalizací předala lékařům dokument, v němž důrazně odmítala transfuze i za cenu ohrožení života. Kvůli krvácení byla ale žena den po operaci převezena do nemocnice v Madridu, kde tamní nemocniční soudce bez znalosti celého kontextu rozhodl, aby ženě potřebnou krev dali. Žena si teď na postup stěžuje. Se žalobou už neuspěla u španělské justice.

Verdikt ve prospěch žalované by přinesl klady i zápory 

Případ projednává ECHR ve svém nejpočetnějším složení se 17 soudci. Ekvádořanku zastupuje právník Petr Muzny. Podle něj se nenápadná žena stala "snadnou obětí zdravotnického paternalismu". Muzny u soudu připomněl, že Pindová chtěla být "léčena v souladu se svou vírou" a "opakovaně o tom informovala".

"Situace vyžadovala rychlou reakci. Poté, co soudce zjistil, že život pacientky je skutečně v bezprostředním ohrožení, a vzhledem k tomu, že v daném okamžiku nebylo zcela jisté, co si pacientka přeje, povolil lékařům použít léčbu nezbytnou k záchraně jejího života," řekla před soudem Heide-Elena Nicolásová, která v tomto případu zastupuje Španělsko.

Podle obhájců Pindové by verdikt v její prospěch mohl zlepšit komunikaci mezi lékaři a pacienty a zabezpečit léčeným lepší právní ochranu. Naopak zastánci postupu madridské nemocnice se obávají vzniku precedentu, kvůli němuž by se lékaři mohli obávat vykonat některé úkony.

Ke střetům jehovistů s úřady i soudy dochází i v Česku

Případy jehovistů, kteří se kvůli zdravotní péči střetli s úřady či soudy, nejsou ojedinělé a zažilo je i Česko. Velkou pozornost vyvolal v roce 2014 případ chlapce jménem Ashya King. Britští lékaři po několika operacích konstatovali, že mu již není pomoci. Rodiče hlásící se ke svědkům Jehovovým s dítětem utekli do Španělska, britské úřady na ně vydaly zatykač pro zanedbání péče. Chlapec byl nakonec úspěšně léčen v Česku.

Loni v listopadu lékaři Nemocnice Jihlava úspěšně provedli totální endoprotézu obou ramen ženě, která je členkou této náboženské společnosti. U pacientky museli zdravotníci použít autotransfuzní metodu, při níž se drénem sbírá krev z operační rány a po úpravě se vrací pacientovi zpět do krevního oběhu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)