Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se setkal s argentinským prezidentem Mileiem, který jej dřív kritizoval

Ze světa / / ČTK / 13. února 2024 13:10
Papež se setkal s argentinským prezidentem Mileiem, který jej dřív kritizoval

Javier Milei
Autor: Wikipedie.org / Prensa del Senado de la Nación Argentina / Creative Commons

Vatikán - Papež František přijal dne 12. února ve Vatikánu argentinského prezidenta Javiera Mileie. Ten papeže, původem z Argentiny, v minulosti několikrát kritizoval. Informovala o tom agentura Reuters.

Milei, svérázný pravicový libertarián, Františka během loňské volební kampaně urážel a nazýval ho „imbecilem, který hájí sociální spravedlnost“. Prezident však v úřadu změnil tón, protože se snaží posílit podporu mezi svou konzervativní katolickou základnou uprostřed rostoucích výzev, podotkl Reuters. František s Mileim hovořil asi hodinu, uvedl Vatikán a dodal, že prezident v samostatném rozhovoru s papežovým zástupcem také diskutoval o svých plánech na řešení argentinské hospodářské krize.

V rozhovoru pro italskou televizní stanici Rete 4 Milei uvedl, že s papežem „začal budovat pozitivní vztah“ poté, co si uvědomil, že je „nejdůležitějším Argentincem v celé Argentině, vůdcem světových katolíků“. „V důsledku toho jsem musel přehodnotit některé postoje,“ řekl.

V rozhovoru se Milei označil za katolíka, který „trochu“ praktikuje judaismus. V jeho doprovodu v Římě a Izraeli, kam odjel minulý týden, byl i ortodoxní židovský rabín, který je jeho duchovním poradcem a kandidátem na argentinského velvyslance v Izraeli.

Milei a papež se setkali v době, kdy Argentina čelí nejhorší ekonomické krizi za poslední desetiletí, inflace přesahuje 200 procent a nově dosazený prezident má potíže poté, co parlament odmítl jeho rozsáhlý reformní balíček.

Papež vnímal minulé výroky argentinského prezidenta „jako strategii kampaně“, řekl novinářům kardinál Víctor Manuel Fernández, který je rovněž Argentinec. I když se papeži nemusí líbit „některé politické a ideologické trendy“ v Argentině, „vždy mu bude záležet na těch, kteří trpí“, dodal.

František, bývalý arcibiskup z Buenos Aires, rozhněval některé své krajany tím, že od roku 2013, kdy se stal papežem, nenavštívil svou vlast. Řekl, že do Argentiny možná nakonec odcestuje v druhé polovině letošního roku – ačkoli kardinál Fernández v pondělí uvedl, že není jasné, zda se papežská cesta uskuteční, „protože to závisí na mnoha věcech.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)