Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Bechyni vystavují jediný pašijový betlém v ČR s více než dvěma stovkami postav

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 22. března 2024 11:48
V Bechyni vystavují jediný pašijový betlém v ČR s více než  dvěma stovkami postav

Výstava unikátního pašijového betlému v Bechyni
Autor: Bc.cz / Biskupství českobudějovické

Bechyně (Táborsko) - Více než dvě stovky postav zahrnuje pašijový betlém v Bechyni na Táborsku, který je jediný svého druhu v Česku. Rodina řezbářů Šedinů na něm pracuje od roku 2016. Zatím stále není dokončený a počet postav ještě poroste. Novinářům to řekl jeden z řezbářů Libor Šedina.

Betlém je přístupný veřejnosti. Šedinovi jej vystavují v garáži svého domu v Bechyni. Zatím neví, kolik postav betlém nakonec bude mít. „Finální číslo jsme si neurčili. Budeme postupně přidávat, ale limituje nás prostor, který zde máme,“ uvedl Šedina.

Se svým otcem navazuje na rodinnou tradici. Řezbářskému řemeslu se už věnovali jejich předci, kteří rovněž vytvořili pašijový betlém, a to v roce 1916. „Vystavovali jej do přibližně do roku 1948. Jenže minulý režim těmto věcem nepřál a obecně potlačoval víru a náboženství. Betlém rodina 20 let skrývala, pak jej potajmu vyvezla do zahraničí. Kdyby jej u nás objevili, asi by ho nečekal dobrý konec, protože takové věci se tehdy pálily,“ řekl Šedina. Dodal, že rodina neví, kde se přesně nyní betlém z roku 1916 nachází. Mají jen informace o tom, že by měl být v řeholnickém řádu františkánů v Bavorsku.

Řezbáři z rodu Šedinů se v minulosti věnovali převážně betlémům vánočním, které jsou populárnější. Vyráběli je hlavně na zakázku pro farnosti. O tom, že rodina v minulosti vytvořila pašijový betlém, se Libor Šedina dozvěděl až po listopadu 1989. „Bylo to tajné, vůbec se o tom doma nemluvilo. Hlavně kvůli tomu, aby nás pak za to někdo neperzekvoval. Děda říkal, že bylo lepší, aby se to nezveřejňovalo, protože bychom za to pykali,“ uvedl.

Pašijovému betlému dnes v Bechyni požehnal před nadcházejícími Velikonocemi světící biskup českobudějovický Pavel Posád. Velikonoce jsou pro křesťany největším svátkem, ale Šedina uvedl, že pro laickou veřejnost nemají tak silný význam. Pašijový betlém však podle něj tradici Velikonoc může mezi lidmi popularizovat. „Na veřejnosti to budí celkem pozornost. Sice jakmile lidé slyší slovo betlém, spíše si představí Vánoce. Ale slovo betlém znamená soubor figurek, které vypráví příběh Ježíše Krista. My ovšem také pro snadnější pochopení říkáme, že se jedná o velikonoční betlém, i když správně je pašijový nebo postní. Ale většina lidí si pod pojmem pašijový nebo postní nic nepředstaví,“ uvedl Šedina.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)