Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V jihočeské Bechyni zachránili díky sbírce vzácné varhany z roku 1700

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 26. října 2023 23:07
V jihočeské Bechyni zachránili díky sbírce vzácné varhany z roku 1700

Kostel sv. Michaela v Bechyni
Autor: Wikipedie.org / Fojsínek / Creative Commons

Bechyně (Táborsko) - Kulturní středisko Bechyně nechalo zrestaurovat varhany v kostele sv. Michaela. Oprava barokního nástroje z roku 1700 stála zhruba 300.000 Kč, peníze středisko získalo z veřejné sbírky. Je to jediný nástroj svého druhu v České republice. V sobotu 28. října nástroji požehná generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl, jako první zahraje na opravený varhanní pozitiv, tedy malé varhany, Přemysl Kšica, varhaník od sv. Mikuláše na Malé Straně v Praze. ČTK to řekl bechyňský starosta Štěpán Ondřich (SNK-ED).

"Jsme velmi překvapení, protože jsme nečekali, že se podaří sehnat patřičný obnos tak rychle, za necelý rok. Mám obrovskou radost, že to i stmelilo společnost. Ten nástroj dostane duši. A tím, že se na něj bude hrát, tak bude žít, dostal nový život. Je to další dítě toho sakrálního prostoru," řekl Ondřich, který ještě jako ředitel kulturního střediska sbírku inicioval.

Varhanní pozitiv postavil zřejmě příbramský varhanář Ondřej Tadeáš Kochstein. Zčásti se nástroj restauroval v roce 1999. Jde o barokní nepřenosný pozitiv bez pedálů, který město převzalo jako torzo, v zaprášených krabicích, z nichž čouhaly píšťaly, jichž je kolem tří set. Nástroj zněl kostelem naposledy před druhou světovou válkou. Nyní ho opravil varhanář Martin Poláček. Nově vhání vzduch do varhan agregát. Město zrestaurovalo i sošku svaté Cecílie, patronky varhaníků, která bude na nástroji.

Všechny dárce, jichž jsou desítky, zapíše středisko na pamětní list, jejž uloží do varhanní skříně. Pět nejštědřejších uvede na pamětní desce u varhan, pojmenuje podle nich i píšťaly. Další lidé pomáhali s opravou jako dobrovolníci, také mnozí umělci vystoupili v kostele bez nároku na honorář. Ještě je potřeba vybrat na dokončení prací asi 50.000 Kč.

Nástroj má rozsah 45 tónů. "Prospektové píšťaly byly krásně zdobené (...) Skříň je mimořádně kvalitně a výtvarně pozoruhodně zpracovaná z modřínového dřeva. V původním stavu by patřil k našim nejvýznamnějším památkám svého druhu," napsal v červenci 1979 do posudku varhanář Vladimír Šlajch.

Raně barokní kostel sv. Michaela převzalo město předloni od budějovického biskupství. Je to hřbitovní kostel, který se naposledy opravoval v polovině 90. let minulého století. Nelze tam sloužit mše. Konají se tam kulturní akce i svatby. Pod bechyňské kulturní středisko spadají vedle kostela kulturní dům, knihovna, kino, městské muzeum, infocentrum, rodičovské centrum Hrošík a galerie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)