AFP: Jan Pavel II. je jako rocková hvězda nejen v rodném Polsku

Jan Pavel II. v roce 1980
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

I když je argentinský papež František velmi oblíbený, nijak to nemění charisma a oblibu polského papeže Jana Pavla II., jehož svatořečení 27. dubna ve Vatikánu se blíží. Uvedla to agentura AFP, podle níž je Jan Pavel II. vnímán podobně jako rocková hvězda nejen v rodném Polsku.

Tento polyglot a bývalý herec navštívil za svého sedmadvacetileté působení v čele římskokatolické církve více než sto zemí. Šlo mu vždy o setkání s obyčejnými lidmi a o kázání evangelia. Jeho chování se výrazně lišilo od jednání jeho předchůdců, kteří byli věřícím spíše vzdáleni.

"Převracel pravidla protokolu. Jeho osobním strážcům se ho těžko chránilo. Často se vzdaloval od vytyčené trasy a šel k lidem, jak se mu zachtělo," vzpomíná polský náboženský sociolog Pawel Boryszewski.

V Polsku i dalších katolických zemích, kde Jan Pavel II. zůstává ohromně oblíbený, slaví jeho svatořečení různým způsobem. Ze severního Polska vyrazil minulý měsíc místní maratonec, který chce urazit po vlastních nohou 2000 kilometrů, které dělí místo jeho startu od Vatikánu. Tam se v den svatořečení očekává na pět milionů katolíků z celého světa.

Jeden Němec polského původu chce zase dojet do Vatikánu autem, které patřilo v letech 1958 až 1977 tehdejšímu kardinálovi a pozdějšímu prvnímu polskému papeži Karolu Wojtylovi. Starý vůz koupil a dal do pořádku.

Na Filipínách, kde převažují katolíci, stovky věřících již navštívily výstavu relikvií Jana Pavla II.

"Jsem šťastná. Nyní už mohu zemřít, když jsem viděla tyto relikvie," svěřuje se 67letá bývalá učitelka a nyní důchodkyně Gene Suarezová v Manile. V tamní kapli jsou vystaveny pramínky vlasů a kousek látky s krví zesnulého Jana Pavla II.

V Irsku jdou na dračku prodávané tretky s vyobrazením bývalého papeže ve specializovaných nábožensky zaměřených obchodem se suvenýry. "Lidé hledají předměty, vzpomínky na Jana Pavla II. Může se jednat o fotografie, relikvie či modlitební karty," říká vedoucí jednoho z těchto obchodů v Limericku.

Argentinští katolíci jsou samozřejmě nadšeni papežem Františkem, ale mají stále v dobré paměti polského papeže, který v roli zprostředkovatele zabránil válce proti Chile v roce 1978.

"Myslím, že byl velmi dobrotivý, víc než všichni ostatní papežové," říká studentka v Buenos Aires Paola Minoscalová. Myslí si ale, že skandály kolem pedofilie v církvi hodně poškodily jeho image.

"Musel vědět dost věcí o tom, co se děje mezi dětmi a knězi," věří tato studentka původem z Ekvádoru. Podobné obvinění zaznívá v řadě dalších zemí.

Veškerá kritika Jana Pavla II. je ale vyloučena v Polsku, kde je označován za "našeho papeže" a předmětem uctívání jako nikde jinde. Jeho spoluobčané ho stále považují za národního hrdinu a nejvyšší morální autoritu. Jsou přesvědčeni, že tento první papež z východní Evropy otřásl komunistickým režimem.

Jeho politická role je uznávaná v dalších bývalých komunistických zemích. A to v prvé řadě v sousedním Slovensku, kde obyvatelé sdílejí vášeň Jana Pavla II. k horám a kde se stal nejoblíbenějším papežem, tvrdí odborník na náboženství Imrich Gazda.