Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Konstantinopol dává ukrajinské církvi nezávislost na Moskvě

Ze světa

Konstantinopol dává ukrajinské církvi nezávislost na Moskvě

ČTK / 11. 10. 2018 22:38

Konstantinopolský patriarchát pravoslavné církve dnes zrušil třísetletou podřízenost kyjevských prelátů vůči Moskvě a také sejmul klatbu, kterou moskevský patriarchát vyhlásil na ukrajinskou církev a její představitele. Ti toto rozhodnutí chápou jako krok k nezávislosti na Moskvě, kterou má završit sloučení tří pravoslavných církví, dosud působících v zemi. Ukrajinský prezident Petro Porošenko již církevní nezávislost uvítal. Ruská církev zareagovala rozhořčeně.

Ze světa

Papež František kritizoval ztrátu hodnoty lidského života

ČTK/Ravat / 11. 10. 2018 20:58

Papež František kritizoval ztrátu hodnoty lidského života Papež František během včeřejší generální audience na Svatopetrském náměstí přirovnal dobrovolný potrat k nájemné vraždě a kritizoval také jiné formy pohrdání životem. Učinil tak při kázání na téma pátého přikázání („Nezabiješ“).

Výběr Christnetu

Prosíme podpořte provoz portálu Christnet.eu

Vlastní zpráva / 10. 10. 2018 21:29

Prosíme podpořte provoz portálu Christnet.eu Prosíme podpořte provoz redakce magazínu Christnet.eu prostřednictvím transparentního účtu bez bankovních poplatků č. 2900316130/2010. Také nás můžete podpořit prostřednictvím aplikace Darujme.cz. Platby editorům a autorům článků vycházejí měsíčně zhruba na deset tisíc korun. Přes dva tisíce platíme každý měsíc i za zpravodajský servis ČTK. 

Ze světa

Kardinál Ouellet reagoval na obvinění papeže Františka otevřeným dopisem

Radiovaticana.cz / 10. 10. 2018 0:13

Kardinál Ouellet reagoval na obvinění papeže Františka otevřeným dopisem Prefekt Kongregace pro biskupy Marc Ouellet v textu, který reaguje na obvinění arcibiskupa Carla Maria Vigana, napsal, že obvinění jsou zákeřným a neoprávněným útokem na papeže. Vigano vyzval Ouelleta v září tohoto roku, aby uvedl zda v archivu jím vedené kongregace existuje doklad o uvalení kanonického trestu na tehdejšího kardinála McCarricka papežem Benediktem XVI. a o jeho zrušení papežem Františkem. Oullet existenci takového dokumentu nyní odmítl.

Ze světa

Alternativa pro Německo založila platformu Židé v AfD. Židovské organizace protestují

ČTK / 9. 10. 2018 23:37

Alternativa pro Německo založila platformu Židé v AfD. Židovské organizace protestují Protestní Alternativa pro Německo (AfD) v neděli ve Wiesbadenu navzdory tvrdé kritice židovských organizací založila vnitrostranickou platformu Židé v AfD. Zatím její řady čítají 24 členů, kteří musejí etnicky nebo nábožensky patřit k židovstvu.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)