Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odchodem biskupa Lobkowicze začne generační obměna na biskupských stolcích katolické církve

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 18. února 2022 9:43
Odchodem biskupa Lobkowicze začne generační obměna na biskupských stolcích katolické církve

ilustrační foto: biskupové ČBK po návštěvě u papeže Františka (podzim 2021)
Autor: Clovekavira.cz / Anna Guthrie

Praha/Ostrava - Odchodem prvního ostravsko-opavského biskupa Františka Václava Lobkowicze reálně začíná velká generační obměna na tuzemských biskupských stolcích. ČTK to řekl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Lobkowicz, který stál v čele nejmladší diecéze od jejího vzniku v roce 1996, zemřel včera ve věku 74 let. Během tří let by se v Česku mělo vyměnit pět z devíti diecézních biskupů. Už tři roky se hledá nástupce pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. O plánovaných výměnách před časem psal pro magazín Christnet i církevní historik Martin Vaňáč. V posledních letech odcházejí i biskupové vysvěcení ještě v podzemní katolické církvi. Jejich svěcení ale nebylo oficiální církví uznáno. Na podzim zemřel Jan Konzal, v roce 2015 Fridolín Zahradník, před deseti léty Jan Blaha a v roce 2010 Stanislav Krátký, který sloužil po revoluci jako probošt v Mikulově.

Nový pražský arcibiskup by mohl být jmenován do poloviny roku

Věku 75 let, tedy věku, po němž představitelé římskokatolické církve obvykle své funkce opouštějí, Duka dosáhl v roce 2018. O jeho nástupci se spekuluje, v médiích se opakují jména královéhradeckého biskupa Jana Vokála či plzeňského biskupa Tomáše Holuba, nebo opata břevnovského kláštera Prokopa Siostrzonka. Dukův nástupce by mohl být znám i podle vyjádření samotného stávajícího pražského arcibiskupa v první polovině letošního roku.

Loni oslavil 75. narozeniny brněnský biskup Vojtěch Cikrle, nejdéle sloužící biskup v historii brněnské diecéze. Litoměřický biskup Jan Baxant dosáhne věku 75 let v příštím roce stejně jako olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner.

"Čeká nás velká obměna biskupů najednou. V 90. letech byli v pár týdnech jmenování prakticky všichni biskupové, protože tady byl jen kardinál František Tomášek, měl už hodně přes 90 let. Víceméně se tehdy vybírali lidé z jedné generace a ta teď dochází zasloužilého věku, takže bude výměna," uvedl Přibyl. "Pokud nás nepostihne katastrofa podobná totalitám minulého století, přinese čas postupné rozvolnění při jmenování nových biskupů, nebude to v takových velkých skupinách, ale bude to přirozeně plynout," doplnil.

Smrt biskupa zakladatele

Připomněl, že smrt biskupa, zvláště diecézního, je v malé zemi, jako je Česká republika, významný zásah do struktury církve. "Pan biskup Lobkowicz už pět šest let na tom nebyl zdravotně dobře, byly to takové vlny, vždycky byl v nemocnici, vrátil se, byl nesmírně houževnatý. Ještě jsme tu nezažili, že by zemřel biskup zakladatel," připomněl.

V ČR jsou dvě diecéze, které vznikly po roce 1989, plzeňská a ostravsko-opavská. "Shodou okolností oba dva ti první biskupové byli spolu vysvěceni jako pražští světící biskupové. A na pana biskupa Lobkowicze vzpomínám jako opravdu na šlechtice. Šlechtic je od slova šlechetný, ti lidé mají v krvi, že jsou velkorysí, jsou nad věcí, a to byla určitě zásadní vlastnost pana biskupa Františka Václava Lobkowicze," uzavřel Přibyl.

Biskup Lobkowicz měl od roku 2017 vzhledem ke svému zdravotnímu stavu pomocného biskupa Martina Davida. "V situaci, kdy pro něj bylo už těžké diecézi prakticky řídit, byl Martin David jmenován apoštolským administrátorem při obsazeném biskupském stolci. Prakticky tedy vykonával správu diecéze už někdo z nové generace, ale samozřejmě změna faktická nastane teď, po smrti biskupa se uprazdňuje biskupský stolec a diecéze ostravsko-opavská dostane svého druhého diecézního biskupa," vysvětlil Přibyl.

Nový biskup se bude hledat stejným procesem, jako nástupce pražského arcibiskupa. Výběr nového biskupa je historicky málo transparentní a některé národní církve volají po širším zapojení celé církve do způsobu volby, jak nedávno odhlasovali delegáti německé Synodální cesty na plenárním zasedání v Frankfurtu nad Mohanem.  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)