Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Letošní tříkrálová sbírka je v Plzeňské diecézi rekordní

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 28. ledna 2013 21:25
Letošní tříkrálová sbírka je v Plzeňské diecézi rekordní

Ilustrační foto - Tři králové
Autor: Trikralovasbirka.cz / Facebook.com

Plzeň - Výtěžek letošní tříkrálové sbírky v plzeňské diecézi opět překoná dosavadní rekord. Zatím bylo sečteno téměř 3,286 milionu korun, zbývá ještě přičíst posledních pár kasiček, řekl dnes ČTK mluvčí plzeňské diecézní charity Miroslav Anton. Loni koledníci vykoledovali bezmála 3,248 milionu korun. Plzeňská diecéze patří v ČR k oblastem s nižšími výnosy. V celé zemi se při letošní sbírce vybralo zatím k dnešku včetně mobilních dárcovských DMS přes 76,3 milionu korun, uvádí se na stránkách sbírky

Sbírka začala v diecézi, jež zahrnuje většinu Plzeňského a Karlovarského kraje, hned 2. ledna v Plzni a rozběhla se v osmi desítkách míst západních Čech. Letošního výsledku se podařilo dosáhnout i při stále se horšící finanční a sociální situaci a s menším počtem koledníků, uvedl Anton. Loni se v diecézi vybíralo do 939 kasiček, letos jich bylo přes 920.

Tradičně nejštědřejší bývá z pohledu sbírky Klatovsko. Loni koledníci v Klatovech vykoledovali 464.939 korun, letos do 140 kasiček vybrali 480.040 korun. Také v Chebu měli koledníci i při menším počtu skupinek větší úspěch než loni, vybrali přes 153.000 korun, loni to bylo kolem 144.000. Naopak v Plzni výtěžek klesl asi o deset tisíc korun na 401.733, letos chodilo i méně koledníků. V Karlových Varech lidé koledníkům přispěli podobně jako loni - přes 113.000 korun. Ve více nábožensky založeném chodském Klenčí pod Čerchovem letos vybralo 25 skupinek koledníků přes 128.000 korun, o víc než desetinu v porovnání s loňskem. 

Sbírka se dělí podle stejného klíče: 65 procent výtěžku se vrací do místa výběru, 15 procent podpoří charitní projekty diecézní charity, deset procent přispívá na podporu humanitární a rozvojové pomoci v zahraničí Charity ČR, pět procent sbírky jde na projekty celostátní charity a zbylých pět na režii sbírky. V plzeňské diecézi se letošní výtěžek se sbírky rozdělí mezi charitní projekty domova pro matky s dětmi v tísni v Havlovicích u Domažlic, na domov pro seniory v Boru, domov pokojného stáří svaté Alžběty v Plzni, na noclehárnu Betlém Cheb, terénní krizovou službu a terénní sociální práci, na středisko pracovní rehabilitace Plzeň, pečovatelskou službu či na poradnu pro cizince a uprchlíky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)