Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČSSD tento týden podá ústavní stížnost na církevní restituce

Domácí zpravodajství / juml / ČT24/red / 5. února 2013 7:10
ČSSD tento týden podá ústavní stížnost na církevní restituce

ČSSD logo
Autor: cssd.cz

Praha/Brno - Poslanci ČSSD hodlají již tento týden podat ústavní stížnost na církevní restituce. Informoval o tom server ČT24. Základním argumentem sociálních demokratů je údajné porušení dvou článků Listiny základních práv a svobod.

Schválený zákon o majetkovém narovnání s církvemi podle ČSSD předně odporuje článku Listiny, který říká, že stát se nesmí vázat na náboženské vyznání.

Článek 2: Stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání.

Druhá výtka ČDDS vychází z článku 11 Listiny o rovném postavení všech druhů vlastnictví. Sociální demokraté tvrdí, že církve mají při vracení majetku jiné podmínky než restituenti z devadesátých let.

Článek 11: Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu.

Vládní koalice, která zákon prosadila, se stížnosti nebojí. „Neočekávám, že by tam byly rozpory s ústavou," tvrdí předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Podle ministra financí Miroslava Kalouska nemá návrh šanci.

Je zde však ještě jedna důležitá okolnost, a to sice, že Ústavní soud se ke stížnosti dostane nejdříve za několik měsíců, přičemž do konce léta se výrazně promění jeho složení. Nové soudce přitom bude navrhovat už nově zvolený prezident Zeman. Na to spoléhá i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc: “Očekávám, že soudci, kteří budou navrženi levicovým prezidentem a schváleni levicovým Senátem, budou přístupnější argumentům,“ infomoval server ČT24.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)