Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na národní pouť kněží na Velehradě dorazí asi 600 účastníků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. dubna 2013 16:52

Velehrad - Několik stovek římskokatolických kněží, jáhnů i biskupů z Čech, Moravy a Slezska se sejde příští týden na Velehradě na Uherskohradišťsku. Od pondělí do středy se tam bude konat tradiční národní pouť kněží. Setkání je součástí letošních oslav cyrilometodějského jubilea, ale také probíhajícího Roku víry, informoval dnes ČTK František Jemelka z tiskového střediska České biskupské konference.

Hlavním motivem letošního setkání je podle něj obnova víry účastníků a jejich posvěcení. "Významným bodem programu bude i vzpomínka na kardinála Tomáše Špidlíka, nejvýznamnějšího českého teologa žijícího v zahraničí, od jehož úmrtí uplynou právě 16. dubna tři roky," uvedl Jemelka.

Do Velehradu by mělo přijet až 600 duchovních. Poutní mši bude v úterý ve velehradské bazilice sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kázání se ujme kardinál Dominik Duka. Připravena je také řada přednášek, například o hledání identity kněze, současných otaznících křesťanské etiky. "Tomáš Halík se ve svém vystoupení zaměří na problematiku akademické pastorace a dialog s agnostiky," podotkl Jemelka.

Zatím poslední kněžská pouť na Velehradě se uskutečnila v roce 1990. "Tato celonárodní pouť kněží po pádu komunismu měla kající ráz a byla projevem pokání za všechny kněžské chyby v době komunismu," řekl Jemelka.

Tradice začala v roce 1969, kdy se konala kněžská pouť při výročí smrti svatého Cyrila. Další setkání kněží bylo v dubnu 1985 jako připomínka 1100. výročí smrti svatého Metoděje. Pouti se zúčastnilo více než 10.000 lidí. "Kardinál Tomášek během ní přečetl poselství papeže Jana Pavla II. vyzývající kněze k tomu, aby podle Metodějova vzoru nepodléhali strachu a beznaději, a vyzval zároveň přítomné duchovní, aby odmítali angažovanost v prorežimních aktivitách," řekl Jemelka.

"Toto setkání bylo jakýmsi předznamenáním hlavní pouti toho roku, kde katolíci poprvé významně zvedli hlavu a ozvali se proti režimu, který začal mít strach," řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)