Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Velehradu začínají cyrilometodějské Dny lidí dobré vůle

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. července 2023 14:28
Ve Velehradu začínají cyrilometodějské Dny lidí dobré vůle

Velehradská bazilika
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative commons

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Ve Velehradu na Uherskohradišťsku dnes začínají dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem 30.000 lidí. Letošní cyrilometodějské slavnosti připomenou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana (1851 až 1923).

Stojana připomene výstava i autorské čtení herce Igora Bareše. Jiří Pavlica při dnešním benefičním koncertu Večer lidí dobré vůle uvede ve světové premiéře píseň věnovanou Stojanovi. V královské kapli velehradské baziliky bude představeno dílo Stojanovo otcovské srdce, které vytvořil sochař Otmar Oliva.

Dny lidí dobré vůle dnes nabídnou vzdělávací seminář pro rodiče, ruční přepisování Bible, program Mladí fandí Velehradu, přednášku o velehradských zvonech, uskuteční se mezinárodní setkání vozíčkářů či výstavy. Svou činnost bude prezentovat Charita. Slavnosti formálně začnou večer ve velehradské bazilice Modlitbou za vlast, na jejíž organizaci se podílí armáda.

Slavnosti vyvrcholí ve středu národní poutí, na nádvoří před bazilikou bude slavnostní mše. Hlavním celebrantem bude apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, kazatelem administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)