Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Koncert v Brně zahájí oslavy příchodu věrozvěstů na jihu Moravy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. dubna 2013 18:52

Brno - Sobotní koncert k poctě svatých Cyrila a Metoděje v Brně zahájí oslavy výročí příchodu věrozvěstů v Jihomoravském kraji. Morava si letos připomíná 1150 let od příchodu křesťanských misionářů, hlavní část oslav se uskuteční na Velehradě ve Zlínském kraji. Na jihu Moravy bude těžištěm slavností slovanské hradiště v Mikulčicích, kde bude od 24. do 26. května řada akcí v rámci takzvaného setkání kultur. Program nabídne například mši, výstavu či koncerty. Oslavy jsou podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) nejvýznamnější akcí letošního roku.

Hlavní myšlenkou setkání při příležitosti výročí příchodu věrozvěstů bude podle metropolity pravoslavné církve Kryštofa jednota všech křesťanů, vzájemná tolerance a pochopení. Cyrilometodějské poutě do Mikulčic se konají každoročně, letošní bude výjimečná. "Jsme velice rádi, že lidé různých filozofických směrů, zaměření a představ se tam budou moci sejít," uvedl Kryštof.

Stále se jedná o návštěvě papeže Františka, o kterou pravoslavná církev usiluje. Zda opravdu přijede, by mělo být jasné v následujících dnech. Do Mikulčic se chystá řada církevních představitelů. Početná delegace přijede podle hejtmana z Bulharska. "Jsme pro to, aby se lidé setkávali a připomínali si důležité křesťanské hodnoty a to, co je stmeluje," uvedl Kryštof.

S dobou, ve které věrozvěsti žili, jejich životem a dílem se mohou zájemci seznámit už nyní na výstavě, kterou pořádá Moravské zemské muzeum v Paláci šlechtičen v Brně. "Mezi vzácnými exponáty jsou ty, které dokládají pohanské kulty i rané kořeny křesťanství," uvedla Eva Pánková z muzea. Výstava bude putovní a budou ji moci vidět lidé po celé zemi, v Brně bude do 25. září.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)