Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velikonoční festival v Brně nabídne výhradně českou hudbu, novou i starší

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 18. března 2024 12:02
Velikonoční festival v Brně nabídne výhradně českou hudbu, novou i starší

Tenebrae – trojí temné hodinky
Autor: Facebook

Brno - Velikonoční festival duchovní hudby v Brně se letos soustředí výhradně na tvorbu domácích autorů. Nabídne sérii světových premiér. Potrvá od 24. března do 7. dubna, koncerty v kostelech svou náplní odpovídají duchovnímu významu jednotlivých dnů v křesťanském kalendáři. Program je na webu Filharmonie Brno.

Podtitul 31. ročníku zní Terroir, což je pojem, který se používá hlavně ve vinařství. Označuje soubor přírodních podmínek, zejména vlastností půdy, které dávají vínu charakter. Zároveň vystihuje dramaturgii festivalu, zaměřeného tentokrát v rámci Roku české hudby výhradně na tvorbu domácích autorů.

„Uslyšíme nejméně devět světových premiér. Unikátní jsou letos například tenebrae, tedy trojí temné hodinky, kdy se šest autorů rozlosovalo do dvojic a zkomponovali responsoria a lamentace speciálně pro dané místo a daný čas,“ uvedl dramaturg Vladimír Maňas.

Temné hodinky jsou koncerty při svíčkách v potemnělých kostelech, které se konají od Škaredé středy do Velkého pátku. Přispěli skladatelé Lukáš Hurník, Zdeněk Klauda, Tomáš Krejčí, Jaroslav Pelikán, Ondřej Múčka a Jiří Miroslav Procházka.

Na festivalu zaznějí kromě soudobé tvorby i díla starších autorů. Jedním z nich je oratorium Il serpente del bronzo Jana Dismase Zelenky, které festival 24. března zahájí. „Soubor Ensemble Inégal ho provede v brněnské premiéře,“ uvedla ředitelka pořádající filharmonie Marie Kučerová.

Závěr v neděli 7. dubna bude po šesti letech patřit Glagolské mši Leoše Janáčka pod taktovkou Tomáše Netopila. „Přestože zaznívá opakovaně, pokaždé v sousedství jiných, novějších děl. Každá kombinace tak představuje nový dialog. Tentokrát ji lidé uslyší spolu s brněnskou premiérou skladby Raduj se III Slavomíra Hořínky, která dokazuje, že i v současnosti mohou vzniknout silné, srozumitelné, a přitom nepodbízivé duchovní skladby,“ uvedl Maňas.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)