Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pomocným prešovským biskupem papež jmenoval mladého jezuitu Lacha

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 20. dubna 2013 10:30
Pomocným prešovským biskupem papež jmenoval mladého jezuitu Lacha

P. Milan Lach JS
Autor: TKKBS

Prešov - Papež František včera jmenoval nového pomocného biskupa pro Prešovskou řeckokatolickou archieparchii. Stal se jím jezuita P. Milan Lach, současný proděkan pro zahraniční vztahy a rozvoj na Teologické fakultě Trnavské univerzity se sídlem v Bratislavě. Děvetatřicetiletý Lach se stane nejen nejmladším členem slovenské biskupské konference, ale podle serveru catholic-hierarchy.org dokonce nejmladším katolickým biskupem na světě.

Lach přijme biskupské svěcení v neděli 2. června a stane se tak i titulárním biskupem ostracinským.

Milan Lach se narodil 18. listopadu 1973 v Kežmarku. Má tři sourozence a jeho nejmladší bratr Peter je rovněž řeckokatolickým knězem Prešovské archieparchie. V roce 1995 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Trnavě, kde po dvou letech složil jednoduché věčné sliby. Z rukou tehdejšího košického eparchiálního biskupa vladyky Milana Chautura přijal 11. listopadu 2000 diakonské a 1. července 2001 kněžské svěcení.

V roku 2004 začal vysokoškolská studia na Papežském východním institutu v Římě, kde dosáhl v roce 2006 licenciátu z východních cirkevních věd a o tři roky později získal ve stejném oboru doktorát. Kromě zkušeností z mezinárodního akademického prostředí získal i zkušenosti v duchovní službě jako výpomocný spirituál Papežského kolegia Russicum a jako duchovní asistent Federace skautů Evropy v Říme. Autorsky spolupracoval s Vatikánskym rozhlasem.

Od 1. prosince 2011 působí jako proděkan na Teologické fakultě Trnavskě univerzity v Bratislavě, kde vyučuje křesťanskou spiritualitu a spiritualitu křesťanského Východu. Byl aktivním ve Federaci skautů Evropy jako národní duchovní asistent. Mezi jeho záliby patří příroda, knihy a zpěv. Plynule hovoří italsky, aktivně komunikuje anglicky a rusky, pasivně francouzsky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)